Duizenden demonstreerden in Jeruzalem en Tel Aviv tegen beleid Netanyahu, chaos in Israël

Demonstratie in Tel Aviv. Screenshot Twitter

In Jeruzalem en Tel Aviv gingen zaterdagavond opnieuw duizenden Israëlis de straat op om te demonstreren tegen het beleid van premier Netanyahu. Tijdens de demonstraties werd leuzen gescandeerd waarin werd geëist dat hij aftreed. Inmiddels heeft Netanyahu laten weten dat de voorzitter van de Knesset commissie die over de door hem genomen corona-maatregelen beslist, moet aftreden omdat zij heeft gevraagd op welke cijfers hij zijn beleid baseert.

In Jeruzalem is langzamerhand te zien hoe een vreedzame jongere generatie het maanden gelden begonnen “Zwarte Vlag” protest overnemen van de ouderen die dat protest waren begonnen. (Klik op onderstaande afbeelding)

Het “Zwarte Vlag” protest is begonnen om Netanyahu tot aftreden te dwingen omdat men vind dat een premier die terechtstaat wegens fraude en corruptie niet het land kan leiden.

Het dagelijkse protest leidde ook zaterdagavond tot rellen toen een groep van 1.500 betogers vanaf Balfour street waar de residentie van de premiers staat, richting het centrum van Jeruzalem trok maar werd tegengehouden door de politie die met een waterkanon en fysiek de betogers tegenhield en de betoging uit elkaar sloeg.

De politie arresteerde 15 mensen toen ze gewelddadig probeerden de demonstratie uit elkaar te slaan, zo is op beelden te zien. Agenten gefilmd terwijl met geweld anti-Netanyahu-demonstranten verwijderden die de weg blokkeerden bij het Sacher-park in Jeruzalem. Door een aantal demonstranten werd ‘nazi’s’ naar de agenten geroepen.

In Tel Aviv werd betoogd door werklozen, zelfstandigen, horeca eigenaren en anderen die tegen het zig-zag corona-beleid van de regering Netanyahu zijn.

Duizenden demonstranten verzamelden zich in het Charles Clore park aan de zuidelijke kust van Tel Aviv niet van Jaffa.

De demonstranten eisten een eind aan het zig-zag beleid van de regering Netanyahu, zoals het aankondigen dat restaurants vanaf afgelopen vrijdag 17.00 uur moesten sluiten en dan een een uur daarvoor aankondigen dat ze open mogen blijven tot komende dinsdag.

Ook het volgend weekend ingaan van het verbod om naar het strand te gaan wordt door duizenden Israëlis niet in dank afgenomen.

Op televisie was te zien hoe zelfstandige ondernemer Nir Hirschman tijdens de demonstratie in Tel Aviv zei: “Mr. Premier, de tweede golf van het coronavirus heeft niemand verrast. Je wist dat het zou komen. Maar je verspilde je tijd aan onzin.

‘Terwijl je bezig was om belastingvrijstellingen te krijgen, had je je zorgen moeten maken over het opzetten van een epidemiologisch contacttraceringssysteem. In plaats van een strijd tegen het rechtssysteem te plannen, had je de strijd tegen de werkloosheid moeten plannen. ‘

De bekende en populaire actrice en komiek Orna Banai zei dat het tijd was voor Netanyahu om ‘naar huis te gaan’.

Banai zei: “Ik kan me niet herinneren dat er ooit een regering is geweest die zo wreed, losgekoppeld en beroofd is van waarden als rechtvaardigheid, eerlijkheid en mededogen.” Ze beweerde dat Netanyahu bezig was met “de ontmanteling van de staat” in plaats van de economische verwoestingen van het coronavirus aan te pakken.

Een van de duizenden maatschappelijk werkers die al een week staken, Suheir Deksah zei: „Als de regering luisterde en om de mensen gaf, zou ik hen vertellen dat een miljoen mensen zonder werk een ramp is. Ik zou hen vertellen dat mensen met een lege koelkast geen ‘bullshit’ zijn … Ze hebben een heel publiek in een strijd om te overleven geworpen, terwijl Netanyahu belastingvoordelen zoekt en magnaten winst boeken. ”

Ondertussen heeft Netanyahu gisteravond laten weten dat hij “zal zorgen dat de voorzitter van de Knesset commissie die zijn anti corona maatregelen moet goedkeuren zal aftreden”.

Likud Knesset-lid Yifat Shasha-Biton spreekt op 18 juli 2020 met Channel 12-nieuws. (Screenshot)

De voorzitter, Likud lid Yifat Shasha-Biton had eerder op zaterdag laten weten de de beslissing over het sluiten van restaurants en de stranden alleen te zullen goed keuren als de regering cijfers kan laten zien waarop die beslissingen zijn gebaseerd.

Ze voegde eraan toe dat het ministerie van Volksgezondheid geen statistieken heeft verstrekt om de ingrijpende maatregelen te rechtvaardigen.

In reactie op de laatste dreiging om haar te ontslaan, zei Shasha-Biton in een latere verklaring dat ze de beslissingen van de regering respecteert, maar dat het de taak van de Knesset was om ‘het werk van de regering te herzien’.

Ze voegde eraan toe: „Ik ging de politiek in voor één doel: het volk van Israël dienen. Als ik er een persoonlijke prijs voor moet betalen, zal ik die accepteren. ‘

Netanyahu ontplofte daarop en zei “ik zal zorgen dat ze van het toneel verdwijnt”. Zo werkt dat schijnbaar in de democratie van Netanyahu en de Likud partij.

Voor het verwijderen van Shasha-Biton is de instemming van Likud’s coalitiepartners Blue & White vereist. Maar de leider van deze partij, minister van Defensie Benny Gantz gaf op zaterdagavond aan dat hij niet per se zit te wachten om verwijdering van Sash-Biton te steunen.

Ook op zondag zal de Knesset stemmen of het fel bekritiseerde hulpprogramma van Netanyahu, waarbij iedere inwoner NIS 750 Shekel krijgt, mag doorgaan.

In het hele land is felle kritiek hierop omdat men vindt dat Israëliërs met een hoog inkomen, waaronder de vele miljonairs, dit geld niet nodig hebben en dat beter kan gaan naar de miljoen werklozen waarvan de meesten geen geld hebben om eten te kopen.

Een andere rel die in Israël naar buiten kwam, en laat zien dat Netanyahu geen tegenspraak duidt, is de wijze waarop werd gereageerd na kritiek van hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën op het uitdelen van geld onder de bevolking.

Zij kregen zaterdag steun van de directeur van het ministerie van Financiën, Keren Terner Eyal, nadat Netanyahu op Facebook had geschreven dat “het ondenkbaar is dat bureaucraten de media informeren over beslissingen van de regering en eraan werken deze tegen te werken.”

Terner Eyal zei in een reeks tweets dat het “erg moeilijk voor me was om onverschillig te blijven voor de ongekende kritiek van de medewerkers van mijn ministerie, en met name het hoofd van de begrotingsafdeling Shaul Meridor.”

Terner Eyal zei dat de rol van Meridor en de anderen simpelweg was om de beleidsbeslissingen van de regering uit te voeren, en benadrukte dat ze niet betrokken waren bij het maken van beleid zelf.

Daarop werd zij na opdracht van Netanyahu,in het openbaar berispt door de minister van Financiën Katz, die vond dat zij eerst toestemming aan hem had moeten vragen voor haar reactie.

De krant Haaretz melde zaterdag dat na kritiek van rechtse activisten, waaronder Yair Netanyahu, de minister van Financiën heeft besloten een hulpprogramma voor slachtoffers van verkrachting en geweld en anderen, voorlopig te bevriezen, omdat zo zeiden de rechtse activisten er ook geld gaat “naar organisaties die vluchtelingen en asielzoekers helpen”.

Advertentie (4)