Gantz “ik doe wat goed is voor het land en niet wat goed is voor mijzelf”

Gantz met Diana Weisz. Screenshot Channel 12 nieuws

Plaatsvervangend premier en minister van Defensie, Benny Gantz, de leider van Blue & White zei zaterdagavond in een vooraf opgenomen lang interview met Channel 12 “dat hij er alles aan doet om nieuwe verkiezingen te voorkomen, maar dat hij er niet van overtuigd is dat iedereen deze interesse deelt”, in een nauwelijks verhulde verwijzing naar premier Benjamin Netanyahu.

Gantz zei dat verkiezingen schadelijk zouden zijn voor de samenleving en de economie, en zei dat als zijn standpunt hem politiek zou beschadigen, en hij uit deze coalitieregering zou komen als een “politieke sukkel”, hij die prijs zou betalen.

Gantz reageerde soms geagiteerd op uitspraken van ‘ster’ interviewster Dana Weisz, waarin ze zei dat Netanyahu manieren zou vinden, zoals bijvoorbeeld nieuwe verkiezingen, om te voorkomen dat Gantz in oktober 2021 premier zou worden, zoals overeengekomen in de coalitieovereenkomst.

Weisz vertelde Gantz dat hij ‘teleurgesteld leek over de situatie waarin we ons bevinden’, ‘dat alles waar mensen je voor hebben gewaarschuwd gebeurt. Er werd je verteld dat Benjamin Netanyahu niet te vertrouwen is. Er werd je verteld dat hij bij de eerste gelegenheid voor nieuwe verkiezingen zal oproepen, dat hij je altijd vier stappen voor zal zijn. Al deze dingen zijn gebeurd. ‘

‘Ik kan niet teleurgesteld zijn’, antwoordde Gantz. ‘Ik kan in een ongewenste politieke situatie verkeren. Je kunt als politicus zeggen ‘je bent hier bedrogen, je bent daar bedrogen’, maar ik vraag me af wat echt belangrijk is: dat er op een dag ‘hij was bedrogen’ op mijn grafsteen zal staan of ‘hij deed voor zijn volk wat hij kon? ‘

De staat Israël, zei hij, “verdient een leider met goede bedoelingen en goede daden.”

“Ik zal er alles aan doen om geen nieuwe verkiezingen te houden, maar ik weet niet zeker of iedereen deze interesse in dezelfde mate deelt”, zei hij in een niet al te subtiele verwijzing naar Netanyahu.

Gantz zei dat de overeenkomst voor een tweejarige begroting “politieke stabiliteit” zou creëren die op zijn beurt “economische stabiliteit” zou creëren, en dat hij het niet met Netanyahu eens was een begroting voor 3 tot 6 maanden aan te nemen.

Hij voegde eraan toe: “De persoon die de samenleving in gevaar wil brengen, de persoon die de economie in gevaar wil brengen, is wat mij betreft welkom om naar de nieuwe verkiezingen te gaan. Ik zal het niet doen ‘, eraan toevoegend dat hij zich zou inzetten om te proberen het goede voor het land te doen.

Gantz gaf aan dat de behoeften van het land voor zijn eigen politieke belangen komen, maar dat hij niet onder dezelfde druk stond als de premier met een strafproces boven zijn hoofd.

“Ik ben dit samenwerkingsverband, dit coalitieakkoord met Netanyahu, aangegaan voor de staat Israël en wanneer er af en toe kwesties zijn die dicht bij een rode lijn komen – of het nu gaat om een ​​juridische kwestie, burgerrechten of vrijheid – en het brengt mij tot een punt waar ik een politieke prijs moet betalen, het zij zo, ”zei hij.

‘Wat kan ik nog meer doen dan het goede doen voor het land? Wat belangrijk is, is wat hier gebeurt, hoe het gebeurt. Ik zal me volledig inzetten en als ik hieruit als een politieke sukkel tevoorschijn kom, dan zei het zo, ‘zei Gantz.

Ik zeg je nu, zei Gantz: “als er een keuze moet worden gemaakt tussen politiek en land, dan is de keuze het land, maar ik weet niet zeker of die volgorde ook voor Netanyahu telt”, zei Gantz