Voormalige lijfwacht van Netanyahu ‘het is tijd voor je om op te stappen’

Demonstratie tegen Netanyahu, donderdag 23 juli 2020. Screenshot YouTube

In Israël is het Facebook bericht van een voormalige lijfwacht van premier als een bom ingeslagen en maakt headlines in kranten alle nieuwsprogramma’s op televisie. Tegelijkertijd toont het bericht aan wat de situatie in het land is en waarom de grote demonstraties door blijven gaan en alsmaar grote toenemen.

De Facebookpost van Nir Adan is een persoonlijke verklaring en begint met :”Ik was een van degenen die bereid was mijn leven voor jou te geven … om je met mijn eigen lichaam te verdedigen.”

Nir Adan schreef dat hij de dag ervoor, donderdagavond, had deelgenomen aan de demonstratie tegen Netanyahu bij zijn residentie in Jeruzalem. Het is niet bekend in welke periode Adan de persoonlijke lijfwacht van Netanyahu was geweest.

“Ik ben degene die talloze uren buiten je huis heeft gestaan, in de winter, in de zomer, in het weekend en op feestdagen”, ging Adan verder. “We reisden samen de wereld door, jij en ik ‘, schreef hij. ‘Ik was degene die iedere ochtend de deur voor je opende en ‘goedemorgen’ zei.”

“Ik was een van degenen die agressieve cursussen in de unit volgden om het menselijke instinct te veranderen en op je te springen, je te beschermen met mijn lichaam”.

היי ביבי.האמת? מוזר לקרוא לך ביבי.מוזר כי כל השנים שהייתי הצל שלך אסור היה לי לפנות אליך בשמך הפרטי.זוכר אותי? ניר…

Geplaatst door Nir Adan op Vrijdag 24 juli 2020

“Ik ben een van degenen die door jou en vele anderen’ het zout van de aarde ‘werden genoemd, degenen die een leger hebben gevormd, degenen die vrienden hebben gevolgd, degenen die je blindelings hebben gevolgd’. ‘In de winter, in de zomer, op zaterdag en op feestdagen”.

“Ik ben degene die het huis in Balfour Street beter kent dan mijn eigen huis, ik, die altijd naast je rechterschouder stond, en ik ben degene wiens linkeroor altijd te veel hoorde … Ik ben degene die trots was om je te beschermen.”

“Ik ben degene die eens een agressief persoon neutraliseerde die wilde protesteren tijdens een Likud-conferentie”.

“We reisden samen de wereld rond, ik voorin, jij achterin. Ik was degene die de vlieg aan de muur was tijdens vergaderingen in het Witte Huis, en in welke stad ter wereld dan ook.

“Ik heb het gezien hoe u uw kinderen opvoedde. Begint het geheugen terug te keren?
Nee he? Je zult me ​​niet herinneren. Ik ben niet belangrijk voor jou. Alleen jij bent belangrijk voor jou ‘, schreef Adan.

“Ik ben degene die gisteren tijdens de demonstratie de stemmen van wanhoop van onze mensen hoorde’, schreef Adan. ‘Ik was degene die door de politie werd geslagen alleen omdat ik mijn democratisch basisrecht kwam uitoefenen.’

‘En jij, Bibi? Je kwam niet eens naar buiten om ‘hallo’ of ‘sorry’ of ‘dank je wel’ te zeggen. Je was bang. Maar luister, ik voelde dat je daar was, ik weet dat je in dezelfde stoel op het terras van je huis in Balfour Street zat en luisterde, ‘zei hij, verwijzend naar Netanyahu en hem met bijnaam aansprekend..

“De mensen zijn verdeeld, Bibi. En je bent losgekoppeld van de realiteit, net als je zakelijke regering, ‘schreef Adan. ‘Ik denk dat de tijd rijp is om naar huis te gaan, ons in staat te stellen ons gebroken land weer op te bouwen en je positie over te dragen aan echte leiders.”

“Ik kijk in de ogen van mijn kinderen, Bibi, en weet niet wat ik ze vertellen moet”, schreef Adan verder, “want vandaag schaam ik mij en weet niet hoe ik ze moet antwoorden”.

“Ik ken je Bibi, ik ken je goed, en dat is precies waarom het me duidelijk is dat je niet zult opstaan ​​en weggaan, maar het was belangrijk voor mij om je te vertellen dat ik gisteren op bezoek kwam bij je huis en je te vertellen dat ik en al mijn sociale kringen moe zijn, we zijn hier om te vechten voor ons land, het land waar wij zo van houden.”

‘The Ink Flag’Foto Wikipedia Commens

Adan was lid van de interne veiligheidsdienst van Shin Bet en is de kleinzoon van de voormalige Israëlische generaal Avraham Adan, die te zien was op de iconische foto ‘The Ink Flag’ waarin hij een handgemaakte Israëlisch vlag omhoog bracht na een overwinning in het Eilat-gebied tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Nir Adan besluit zijn Facebook post met “Ik dacht dat het juist zou zijn om te suggereren dat je even de tijd neemt om de Onafhankelijkheidsverklaring te lezen, deze heeft een paragraaf over de visie van de staat Israël, en als je het mocht zijn vergeten dan is hier de passage die ik bedoel.

‘De staat Israël staat open voor Joodse immigranten en Joodse ballingen; de staat Israël streeft naar de ontwikkeling van het land ten behoeve van al zijn inwoners; de staat Israël zal worden gegrondvest op de grondslagen van vrijheid, rechtvaardigheid en vrede in het licht van de visie van de profeten van Israël; het zal volledige sociale en politieke gelijkheid van rechten voor al zijn burgers handhaven zonder onderscheid naar religie, ras of geslacht; het zal zorgen voor vrijheid van religie, geweten, taal, onderwijs en cultuur; het zal de heilige plaatsen van alle religies behouden “(einde citaat)

“Onthoud dit Bibi. Onthoud die woorden. Ik hoop het echt, want ik zweer trouw om ze na te streven”.