Graveren van de namen voor het Holocaust monument in Amsterdam is begonnen

Foto Dirk Spits / Holocaust Namenmonument

Het graveren van de namen voor het Holocaust monument in Amsterdam is begonnen. Op 16 juli zijn door een robot de eerste stenen gegraveerd in een fabriek in Gorinchem. Op elke steen komt een naam, geboortedatum en leeftijd te staan. En dat 102.000 keer. Dit hele proces gaat ongeveer vijf maanden duren.

De logistiek is heel ingewikkeld. Immers, het alfabet begint bovenaan terwijl het metselwerk onderaan begint. Het op de juiste manier aanleveren van de stenen is dus essentieel. Met behulp van legostenen zijn modellen gemaakt voor het logistieke plan. Het proces kent verschillende controlemomenten, waaronder die bij het stapelen van de stenen op de pallets. Overwogen wordt om met vrijwilligers, direct na het metselen, alles nog een keer te gaan controleren.

Iedereen die betrokken is bij dit proces beseft zich dat het hier niet om zomaar bakstenen gaat. Eigenlijk gaat het om kleine herdenkingsstenen. Dit vertaalt zich ook naar de zorgvuldigheid waarmee de stenen worden behandeld op de bouwplaats.

Er worden steeds maar kleine hoeveelheden geleverd aan de bouwplaats, zodat ze gelijk verwerkt kunnen worden, dit wordt gedaan om te voorkomen dat er pallets met stenen op de bouwplaats komen te staan.

Om heel precies te zijn: de stenen worden niet gemetseld maar verlijmd. Dit levert een stevigere constructie op (de stenen worden namelijk gestapeld en niet halfsteens aangebracht). Dit is ook nodig vanwege de smalle voegen. Om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals bedacht, maakt de bouwploeg eerst een proefmuurtje.

Speciale aandacht krijgen ook de hoekstenen. In totaal gaat het om 6800 hoekstenen die allemaal handmatig worden gelijmd.

Vie de webcam van het namenmonument is te zien hoe de eerste twee van de in totaal vier letters zichtbaar worden. In september start het metselwerk. 

Op de site van het Holocaust Namenmonument is meer informatie te vinden over het project.

U kunt financieel bijdragen, door namen te adopteren of door te doneren

Advertentie (4)