Hamaslid zwemt naar Israël (video)

Izz al-Din Hussein. Foto Shin Bet

De IDF en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet hebben vandaag bekend gemaakt dat op 28 juni Izz al-Din Hussein, 24, vanuit Gaza zwemmend Israëlische wateren had bereikt waar hij werd gespot en uit het water gehaald en overgedragen aan de Shin Bet.

De maritieme inlichtingendiensten van de Israëlische marine hadden de al verdachte nog voordat hij de grens overzwom. Toen hij in Israëlische wateren was aangekomen werd hij door mariniers uit het 916 Squadron en de “Snapir” -eenheid uit het water gehaald.

De afgelegde route van Hussein. Foto IDF

Hij werd daarna overgedragen aan de Shin Bet, die vandaag meer informatie vrijgaf.

Tijdens zijn ondervraging ontdekten de onderzoekers dat Hussein zich in 2013 had aangemeld bij de militaire vleugel van Hamas en in 2018 in de luchtverdedigingseenheid was gaan werken. Daar stond hij aan het hoofd van de eenheid die schouderraketten bediend, zei de Shin Bet.

Hij hield een luchtafweerraket in zijn huis en had de opdracht gekregen om daarmee een Israëlische helikopter neer te schieten zodra er eentje in de buurt van zijn huis kwam, verklaarde Hussein.

Volgens de Shin Bet nam hij als onderdeel van zijn operaties bij Hamas deel aan verschillende militaire activiteiten tegen de staat Israël, waarbij werd aangegeven dat de jonge bevelhebber kennis had vergaard over verschillende vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht en ook observatietactieken had geleerd om de bewegingen van Israëlische vliegtuigen boven Gaza te spotten.

“Husseins activiteiten bij de terreurgroep Hamas en de enorme kennis die hij door zijn werk vergaarde onthulden de Shin Bet veel informatie over Hamas”, aldus de verklaring.

Na de afsluiting van het onderzoek van Shin Bet op donderdag, werd Hussein bij de rechtbank van Beesheba aangeklaagd wegens verschillende veiligheidsgerelateerde zaken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)