1300 jaar oude kerk, behorend bij een klooster, ontdekt in het dorp Kfar Kama, vlakbij de berg Tabor

Luchtfoto van de plek waar de kerk is ontdekt met op de achtergrond de berg Tabor. Foto Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority

Een 1300 jaar oude kerk, met sierlijke mozaïekvloeren, werd onlangs ontdekt tijdens een opgraving in het Circassian-dorp Kfar Kama, nabij Kfar Tabor vlakbij de berg Tabor, die werd uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority, in samenwerking met het Kinneret Academic College, en met hulp van lokale vrijwilligers. De katholieke aartsbisschop Dr. Youssef Matta, hoofd van de Grieks-katholieke kerk in Israël, bezocht de site persoonlijk en werd geïnspireerd door de oude overblijfselen.

Dr. Youssef Matta, hoofd van de Grieks-katholieke kerk in Israël op de site. Foto Anya Kleiner, Israel Antiquities Authority

De opgraving, onder leiding van archeoloog Nurit Feig namens de Israel Antiquities Authority, en in samenwerking met Prof. Moti Aviam van het Kinneret Academic College, vond plaats voorafgaand aan de bouw van een speeltuin, geïnitieerd door de Kfar Kama Local Council en het Joods Nationaal Fonds.

Volgens Feig heeft de kerk een grote binnenplaats van 12 × 36 m, een narthex-foyer en een centrale hal. Bijzonder aan deze kerk is het bestaan van drie apsissen (gebedsnissen), terwijl de meeste kerken werden gekenmerkt door een enkele apsis.

Mozaïek vloer in de kerk. Foto Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority

Het schip en de zijbeuken waren geplaveid met mozaïeken die gedeeltelijk de eeuwen hebben overleefd. Hun kleurrijke decoratie, met geometrische patronen en blauwe, zwarte en rode bloemenpatronen, is opvallend te noemen. Een bijzondere ontdekking was het kleine reliekschrijn, een stenen kist die werd gebruikt om heilige relikwieën in te bewaren.

Naast de kerk werd een extra reeks kamers gedeeltelijk blootgelegd. Volgens een grond-doordringende radarinspectie die Dr. Shani Libbi daar uitvoerde zijn er meer extra kamers op de site die nog moeten worden opgegraven. Volgens de onderzoekers “is het heel goed mogelijk dat dit grote complex een klooster was.”

Mozaïek vloer. Foto Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority

In de vroege jaren zestig werd een kleinere kerk met twee kapellen opgegraven in hetzelfde dorp Kfar Kama, die werd gedateerd uit de eerste helft van de zesde eeuw. Volgens Prof. Moti Aviam “was dit waarschijnlijk de dorpskerk, terwijl de nu ontdekte kerk waarschijnlijk deel uitmaakte van een klooster aan de rand van het dorp.”

De nieuwe ontdekking duidt op het schijnbare belang van het christelijke dorp dat zich in de Byzantijnse periode dichtbij de berg Tabor vestigde, een plaats van primair religieuze betekenis voor het christendom, geïdentificeerd als de plaats van de transfiguratie. In 1876, toen de Circassian Shapsug-stam zich voor het eerst in Kfar Kama vestigde, gebruikten ze de stenen van het oude dorp om hun huizen te bouwen.

Overzicht van de omtrek van de kerk. Screenshot

De ontdekking van de kerk in Kfar Kama zal bijdragen aan het uitgebreide onderzoeksproject over de christelijke nederzetting in Galilea dat wordt uitgevoerd door prof. Moti Aviam en dr. Jacob Ashkenazi van het Kinneret Institute of Galilean Archaeology in het Kinneret Academic College.