Inlichtingendiensten verhuizen naar de Negev-woestijn in een groot complex samengebracht

Een digitale tekening van de nieuwe voorgestelde van de militaire inlichtingenbasis die in het zuiden van Israël zal worden gebouwd. Foto Ministerie van Defensie

Na vertragingen, is het Israëlische ministerie van Defensie doorgegaan met het plan om het directoraat Inlichtingen te verplaatsen naar het noordelijk gedeelte van de Negev-woestijn in dezelfde omgeving waar ook het hoofdkwartier van de IDF naar toe zal verhuizen.

Bouwbedrijf Shikun & Binui heeft het enorme contract van het ministerie van Defensie binnengehaald, met een waarde van miljarden shekels, om een ​​groot militair inlichtingencomplex buiten Beersheba te bouwen als onderdeel van de grote verhuizing van bases en personeel van het Israëlische leger naar het zuiden van het land.

Shikun & Binui zal niet alleen het enorme complex bouwen, maar ook de komende 26 jaar het gebouw “financieren, plannen, bouwen, exploiteren en onderhouden”.

Het 2.5 miljoen m2 grote complex zal ongeveer 12.000 soldaten huisvesten, waaronder ongeveer 5.000 carrièreofficieren en onderofficieren.

Een digitale tekening van de nieuwe voorgestelde van de militaire inlichtingenbasis die in het zuiden van Israël zal worden gebouwd. Foto Ministerie van Defensie

Shikun & Binui, een van de grootste en oudste bouwbedrijven van Israël, heeft veel van de bekendste gebouwen van het land gebouwd: de Knesset, het Israel Museum, het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie en een aantal gerechtsgebouwen.

In plaats van een meer traditionele directe financieringsmethode, wordt het complex gebouwd door middel van wat bekend staat als een particulier financieringsinitiatief, waarbij een privébedrijf het initiële geld inzamelt om het project te bouwen en vervolgens jaarlijks door de overheid wordt terugbetaald over de verloop van het contract.

Defensie zei dat het van plan is om tegen 2026 de meerderheid van de inlichtingen-eenheden van het leger in het complex te huisvesten.

Naast het vrijmaken van waardevol land in centraal Israël, gelooft de regering dat het openen van een grote militaire basis in de Negev-woestijn de lokale economie zal stimuleren. Vanuit ideologisch oogpunt is de verhuizing ook bedoeld om in overeenstemming te zijn met de visie van de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, die er bij zijn landgenoten op beroemde wijze op aandrong “de woestijn te laten bloeien”.

Het plan is onderdeel van een grotere inspanning door de IDF, om het merendeel van de operaties van de IDF uit Tel Aviv en omstreken te verplaatsen om land vrij te maken dat volgens vastgoeddeskundigen tientallen miljarden dollars waard is en waar tienduizenden woonhuizen op kunnen worden gebouwd, om zodoende te helpen bij het aanpakken van de aanhoudende huizencrisis in het centrum van het land.

“Het creëren van het militaire inlichtingencomplex in de Negev zal leiden tot de economische ontwikkeling van het gebied, met honderden nieuwe werknemers die rechtstreeks in dienst komen bij het inlichtingencomplex. De duizenden extra banen vormen een werkgelegenheidskans voor de regio”, aldus het ministerie.

Naast de voordelen voor de omgeving, zei het ministerie ook dat de nieuwe basis het directoraat Militaire Inlichtingen een verbeterde infrastructuur zou geven en de verschillende daar gevestigde eenheden in staat zal stellen om beter samen te werken.

“Op deze manier verwachten wij ook de technologische inlichtingen-capaciteiten te versterken van de IDF bij het ontwikkelen van nieuwe methodes tegen de vele uitdagingen.”