Strafproces Netanyahu van start in januari 2021

Screenshot tv tijdens eerste rechtszitting.

Rivkah Friedman, een van de rechters in het strafproces tegen premier Netanyahu, heeft zondagochtend aangekondigd dat het strafproces tegen premier Benjamin Netanyahu wegens omkoping en schending van het openbaar vertrouwen in januari 2021 van start gaat.

De datum markeert een compromis tussen de standpunten van de aanklagers die binnen een aantal maanden het proces van start wilden gaan en de verdedigingsteams, die een uitstel van een jaar probeerden te bewerkstelligen.

Bij de eerste hoorzitting van 24 mei behaalde het juridische team van Netanyahu een eerste overwinning door de beslissing over het oproepen van getuigen twee maanden uit te stellen, tot aan de hoorzitting van vandaag.

Het schema wat nu bekend is gemaakt kan een enorme impact hebben op de machtsoverdracht van Netanyahu naar Benny Gantz van Blauw en Wit in november 2021 en de status van Netanyahu na de machtsoverdracht.

Waar de positie van de aanklager was om snel vooruitgang te boeken, zeiden de advocaten van Netanyahu dat ze veel meer tijd nodig zouden hebben om hun basisprocesstrategie te bepalen.

Meerdere advocaten hebben het afgelopen jaar het juridische team van Netanyahu verlaten vanwege onbetaalde rekeningen en Segev trad vorige week pas toe nadat Fettman, die Netanyahu in mei vertegenwoordigde, ontslag had genomen

Netanyahu kreeg twee weken geleden te horen dat hij geen toestemming kreeg om een donatie te ontvangen van 10 miljoen shekel om advocatenkosten te betalen.

Vanwege gevechten over mogelijke immuniteit voor Netanyahu werd de aanklacht tegen hem pas op 28 januari ingediend – en als gevolg van de verkiezingen en de coronavirus crisis werd de startdatum van het proces met enkele maanden vertraagd.

De beschuldigingen tegen Netanyahu omvatten het accepteren van ongeveer $200.000 aan geschenken zoals sigaren en champagne van twee miljardairs, de in Hollywood gevestigde Israëlische filmmagnaat Arnon Milchan en de Australische magnaat James Packer. Daarnaast wordt Netanyahu ook beschuldigd van het aanbieden van wetgeving die ten goede zou komen aan machtige Israëlische mediamagnaten in ruil voor positievere berichtgeving over hem en zijn vrouw in hun publicaties.