Likoed-parlementslid levert kritiek op coronabeleid Netanyahu

Likud MK Yifat Shasha-Biton Foto: Knesset perswoordvoerder

Na het dreigement van zaterdag dat Netanyahu de voorzitter van het Knesset Coronavirus Commissie zou ontslaan welke beslist over de rechtsgeldigheid van de door de regering te nemen maatregelen tegen het coronavirus, bleek tijdens de zitting van de commissie dat de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid anders uitwijzen dan wat Netanyahu beweerd.

Yifat Shasha-Biton, Likoed-parlementslid en voorzitter van de commissie, zegt dat de rechtvaardigheid over het sluiten van o.a. stranden, cafés en restaurants zou moeten blijken uit cijfers. Daarom heeft zij Volksgezondheid gevraagd deze cijfers te verstrekken, waaruit bleek dat de meerderheid van de nieuwe COVID-19-infecties (67%) bij mensen thuis plaatsvindt.

Bijna 10% van de infecties vindt plaats in onderwijsinstellingen, 5,6% bij evenementen, 4,8% in religieuze instellingen en 4% in bars, nachtclubs, feesten en in restaurants.

De positie van Shasha-Biton zou nu ter discussie staan voor wat premier Netanyahu lijkt te zien als “buitensporig wetgevend activisme”; want de steun van haar commissie is cruciaal voor de uitvoering van door ministers goedgekeurde besluiten.

Ondanks dat de regering erop aandringt om sportscholen, zwembaden en stranden te sluiten, zegt het ministerie van Volksgezondheid dat ze geen gegevens hadden over het aantal op die locaties geregistreerde infecties.

Het ministerie voegde eraan toe dat, hoewel COVID-19 zich niet door zweet verspreidt, het wel overdraagbaar is bij overmatig uitademen.

Aan het begin van de bijeenkomst zei Shasha-Biton dat ze “niet zeker” weet of de laatste beperkingen die de regering vrijdag heeft opgelegd “op dit moment de juiste oplossingen zijn”.

“Het is oké om het oneens te zijn of ruzie te maken. Het is niet duidelijk of een volledige lockdown de juiste zet is”, zegt ze.

“Er is veel wat we kunnen doen voordat we burgerrechten hoeven in te perken”, zegt Sasha-Biton. “De vraag is niet of we open blijven, maar hoe en onder welke voorwaarden.”

“We zullen de ene beperking na de andere moeten nemen en punt voor punt onderzoeken en op basis van beschikbare data een beslissing nemen”, aldus het kritische parlementslid.

Advertentie (4)