Israël heeft slechts 1 epidemioloog per 300.000 inwoners

Foto Channel 12 nieuws

In Israël is er voor elke 300.000 mensen 1 epidemioloog blijkt na onderzoek van Channel 12 nieuws. Het ministerie van Volksgezondheid wil dit verhogen naar 1 epidemioloog voor elke 30.000 inwoners, maar zelfs als die verbetering wordt aangebracht, zouden de cijfers nog steeds ver achterblijven bij veel andere landen.

In landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, samen met veel Amerikaanse staten, is het aantal epidemiologen per hoofd van de bevolking dat onderzoek doet naar degenen die het coronavirus hebben opgelopen 100 keer hoger dan in Israël, blijkt uit cijfers die donderdag door het directoraat Militaire Inlichtingen zijn vrijgegeven.

Een belangrijk hulpmiddel bij het indammen van de verspreiding van het virus is epidemiologische onderzoek. Hierbij wordt getracht iedereen die mogelijk in de dagen voorafgaand aan een diagnose aan een patiënt zijn blootgesteld, te identificeren zodat ze in quarantaine kunnen gaan zodat het virus zich niet verder verspreid.

In Duitsland is er voor elke 4000 mensen 1 epidemioloog. In het Verenigd Koninkrijk is het percentage nog hoger, met 1 epidemioloog verantwoordelijk voor 2200 mensen.

In New York is elke epidemioloog verantwoordelijk voor 6200 mensen en in Michigan is het een epidemioloog voor elke 1400 inwoners.

In Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk kunnen burgers via een app melden waar ze zijn geweest voordat ze het virus opliepen, wat de onderzoekstijd in die landen verder heeft versneld.

“Het bestaande epidemiologische onderzoekssysteem in Israël is beperkt in vergelijking met dat in de rest van de wereld”, schreef de Directie Militaire Inlichtingen in haar rapport. “Het kleine aantal onderzoekers maakt het moeilijk om binnen de relevante termijn op onderzoeken te reageren, of helemaal niet.”

Geconfronteerd met de moeilijkheid om contactopsporing bij te houden, heeft de regering een controversieel Shin Bet telefoon trackingsprogramma opnieuw geïntroduceerd waarmee degenen die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus geïdentificeerd kunnen worden door middel van digitale middelen.

Hoewel de Shin Bet zelf heeft gezegd dat ze terughoudend is om de technologie te gebruiken, die ontwikkeld is om terreur te bestrijden, heeft de regering erop aangedrongen dat dit de enige manier is om op de hoogte te blijven van de verspreiding van virussen. Het programma werd al gebruikt tijdens de eerste virusuitbraak.