Tienduizenden vierkante meters onroerend goed staan leeg in Tel Aviv

Lege winkelstraat in Tel Aviv. Screenshot YouTube

De effecten van het coronavirus in de commerciële sector van Tel Aviv beginnen duidelijk te worden. Door de hele stad sluiten winkels en horecagelegenheden en is de gemiddelde huur van winkels gemiddeld 10% gedaald.

De schade die het COVID-19 virus aan de commerciële vastgoedsector heeft toegebracht is enorm. Uit een rapport van commerciële vastgoeddiensten en adviesgroep CBRE over het tweede kwartaal van 2020 blijkt dat er tienduizenden vierkante meters commercieel vastgoed in Tel Aviv leeg staat doordat huurders zijn vertrokken. De huren zijn gemiddeld met 10% gedaald. De gemiddelde huur van commerciële ruimte in Tel Aviv staat daardoor weer op het niveau van 2013, zegt het rapport.

Het zwaarst getroffen zijn overdekte winkelcentra, maar ook gewone winkels. Open winkelcentra zoals die van Big Shopping Centers zijn minder hard getroffen.

De daling kom duidelijk naar voren in de huren, die zijn gedaald van 200 shekel (52 euro), naar 176 shekel (44,70 euro), een daling van meer dan 10% in een paar maanden.

Tel Aviv lijkt het hardst te worden getroffen, waar honderden winkels hun deuren voorgoed hebben gesloten en de bezettingsgraad van commercieel onroerend goed inmiddels is gedaald van 97% naar 94%. De verwachting is dat dit nog verder zal dalen.

Vergeleken met Tel Aviv is de daling van de huurprijzen elders minder hard gegaan, vond CBRE. In het nabijgelegen Ramat Gan zijn de huren met 7% gedaald. Verderop in Rehovot zijn de huren met 6% gedaald en in Petah Tikva zijn de huren met 4% gedaald. In Netanya zijn de huren met 3% gedaald en in Herzliya verandert er niets.

CBRE is van mening dat de commerciële huren in de rest van het land uiteindelijk vergelijkbare dalingen zullen vertonen als Tel Aviv.