Israëlis schenken miljoenen aan armen na aankondiging Netanyahu geld voor iedereen

Guy Lerer Channel 13. Screenshot Channel 13

Na de aankondiging van premier Netanyahu woensdagavond van zijn plan om iedereen ongeacht inkomen geld te geven is daar grote kritiek opgekomen omdat mensen met een hoog inkomen ook en bedrag krijgen terwijl de honderdduizenden werklozen en zelfstandigen hun inkomen zijn verloren en geen geld voor voedsel hebben.

Inmiddels hebben duizenden Israëlis aangekondigd het aan hen uit te betalen bedrag aan mensen die het echt nodig hebben te zullen schenken.

Netanyahu kondigde woensdagavond aan dat gezinnen met één kind een eenmalige bedrag van 2000 shekel (511 euro) ontvangen, wat kan oplopen tot 2500 shekel (640 euro) voor mensen met twee kinderen, en 3000 shekel (767 euro) voor mensen met drie of meer kinderen. Huishoudens zonder kinderen krijgen 750 shekel (192 euro) op hun bankrekening bijgeschreven. Het plan zal naar verwachting 6 miljard shekel (154 miljard euro) kosten.

Meteen na aankondiging van het plan kreeg het grote kritiek vanuit de regering, financiële topfunctionarissen en vanuit het Israëlische publiek.

Na de aankondiging door Netanyahu opende Channel 13’s nieuwsprogramma voor de late avond “HaTzinor” een crowdfunding campagne voor mensen die geïnteresseerd waren in het herverdelen van het geld van “degenen die het minder nodig hebben naar degenen die echt behoefte er aan hebben”.

“We worden overspoeld met trieste verhalen”, schreef het personeel van de show in een post op de officiële Facebook-pagina van het programma. ‘Mensen die helemaal geen staatssteun krijgen. Kinderen die honger hebben. Gezinnen wiens elektriciteit is afgesloten. Laten we nu de subsidies doorgeven die we van de regering hebben ontvangen aan hen die het echt nodig hebben. ‘

Vrijdagmorgen hadden 5633 Israëli’s 2.772.112 Shekel (705.787 euro) gedoneerd aan de crowdfunding campagne van het programma op het online GiveBack- platform.

Guy Lerer, de presentator van het programma schreef op Twitter dat het geld naar mensen zoals Julia gaat, een 15-jarig meisje dat volgens hem kaarsen moet gebruiken om het appartement van haar en haar vier broers te verlichtn nadat het elektriciteitsbedrijf hun stroom had uitgeschakeld.

Hij zei dat terwijl ze te maken had met honger en de schaamte om haar situatie voor haar klasgenoten te verbergen, ‘het moeilijkste’ deel van haar situatie is ‘wat er gebeurt nadat ze de kaarsen heeft aangestoken en de kinderen schreeuwen en huilen in het donker’.

‘Maar, voegde hij er aan toe, een paar minuten geleden belden we met Julia’s moeder en vertelden haar dat de schuld aan het elektriciteitsbedrijf zou worden gedekt door mensen die hun subsidie ​​aan haar hadden doorgegeven. Ik wou dat je haar stem aan de telefoon had kunnen horen, ‘tweette Lerer.

Nadat zijn crowdfundingcampagne de drempel van NIS 1 miljoen (€ 256.000) had overschreden, tweette Lerer dat hij ‘voor mijn ogen kan zien wat dit geld allemaal gaat doen en terwijl ik dit met trillende vingers typ’.

Channel 13-nieuws berekende donderdag dat 1,8 miljard Shekel (€ 460 miljoen) van de 6 miljoen Shekel aan beloofde hand-outs naar gezinnen gaat met een maandelijks inkomen van meer dan NIS 22.000 (€ 5.600), waaronder meer dan 200.000 gezinnen met een inkomen van meer dan NIS 40.000 (€ 10.186) per maand.

Het merkte erbij op dat er 114.000 Israëli’s zijn met activa van meer dan € 1 miljoen, 16.000 Israëli’s met activa van € 5-50 miljoen en 50 Israëli’s met activa van meer dan € 500 miljoen die ook het door Netanyahu toegezegde bedrag zullen ontvangen.

Inplaats van mensen die het echt nodig hebben te ondersteunen wordt dot door velen in Israël gezien als een populistische maatregel van premier Netanyahu om zijn imago op te poetsen nu nog slechts 26% van de bevolking vertrouwen in hem heeft.

Advertentie (4)