Israëlische arts doet proeven waarbij veroudering wordt tegengegaan met pure zuurstof

Dr.Shai Efrati. Foto Sagol Center.

Een Israëlische arts zegt dat hij bij vrijwilligers met succes het verouderingsproces van de hersenen met heeft teruggedraaid met pure zuurstof.

Shai Efrati beweert te hebben ontdekt dat wanneer gezonde volwassenen van 65 jaar en ouder een speciale zuurstoftherapie kregen, hun cognitieve functie verbeterd, evenals de hersenweefselfunctie.

“Het keert de vergrijzing”, aldus Efrati, een Tel Aviv University associate professor en een senior arts in het Shamir Medisch Centrum in Tzrifin in de buurt van Rishon, Lezion. “Het verbetert de cognitieve functie en vertraagt ​​niet alleen de achteruitgang.”

“Het is voor het eerst, voor zover ik weet, dat er een biologische interventie is die de biologie van de hersenen verbetert bij een normale vergrijzing. De achteruitgang die gepaard gaat met veroudering hoeft niet als vanzelfsprekend te worden beschouwd,’ vertelde Efrati, die ook directeur is van een van ‘s werelds grootste centra voor hyperbare geneeskunde, het Shamir’s Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research, waar dagelijks meer dan 200 patiënten worden behandeld.

Avi Rabinovitch, 69, een van de vrijwilligers bij het experiment, zei dat zijn geheugen en denkvermogen zijn verbeterd. “Ik ging er als een gezond mens in en kwam er als een tijger uit”, voegde hij er lachend aan toe.

Efrati rekruteerde 63 mensen van 65 jaar en ouder, maakte MRI-scans en testte hun cognitieve vaardigheden. Vervolgens gaf hij een aantal van hen een kuur van 60 dagen. Vrijwilligers moesten vijf keer per week twee uur in een onder druk staande kamer doorbrachten, waarbij ze een deel van de tijd zuivere zuurstof inademden.

Aan het einde van het experiment hadden degenen die niet in de hyperbare kamer waren geweest vergelijkbare MRI-resultaten als in het begin, en een vergelijkbaar cognitief vermogen. Maar Efrati rapporteerde een aanzienlijk verschil met degenen die de zuurstoftherapie kregen, en vond de verbeteringen zes maanden later nog steeds in tests terug.

Hyperbare kamers in het Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research in Shamir Medical Center Foto Sagol Center

“Bij deze mensen toonden MRI-scans aan dat de weefselfunctie in de hersenen was verbeterd, in gebieden die verband houden met cognitieve achteruitgang. Ook vonden we een significante verbetering in de cognitieve functie”, zei hij en benadrukte dat het personeel dat de beoordelingen uitvoerde niet wist welke patiënten de therapie hadden gekregen.

Efrati’s studie werd woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Aging.

Een bedrijf dat hij mede oprichtte, Aviv Scientific, ontwikkelt sinds 2017 zuurstoftherapieprogramma’s voor gezonde volwassenen. Aviv Scientific heeft een kliniek in Florida en is van plan tegen het einde van het jaar een andere in Dubai te openen.

Advertentie (4)