Kan een simpel medicijn COVID-19 behandelen? Eerste onderzoek is veelbelovend

Door COVID-!( aangetaste longen. Foto Tali Aronsky via GPO

Eerste onderzoek en test zijn veel belovend en het lijkt erop dat een eenvoudig medicijn, dat al tientallen jaren op de markt is, kan worden worden gebruikt om COVID-19 te behandelen, zegt een onderzoeksteam onder leiding van professor Yaakov Nahmias van de Hebreeuwse Universiteit (HU) van Jeruzalem.

Hun opzienbarende bevindingen worden deze week gepubliceerd in het vooraanstaande Cell Press’ Sneak Peak.

De afgelopen drie maanden hebben professor Nahmias en Dr. Benjamin tenOever van de Icahn School of Medicine Mount Sinai, New York zich gericht op de manieren waarop de SARS-CoV-2 (ook bekend als het coronavirus dat onze huidige pandemie veroorzaakt) de longen van een van patiënt verandert om zichzelf te reproduceren.

Hun belangrijkste ontdekking was dat dit virus de routinematige verbranding van koolhydraten voorkomt. Als gevolg hiervan hopen zich grote hoeveelheden vet op in de longcellen die het virus gebruikt om zich voort te planten.

Dit nieuwe begrip van SARS CoV-2 kan helpen verklaren waarom patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel en een hoog cholesterolgehalte vaak een bijzonder hoog risico lopen om het COVID-19 virus te ontwikkelen.

Professor Nahmias. Foto Tali Aronsky via GPO

Virussen zijn parasieten en niet staat om zichzelf te reproduceren, dus nemen ze de controle over onze cellen over om die taak te vervullen. “Door te begrijpen hoe het SARS-CoV-2 ons metabolisme regelt, kunnen we de controle over het virus terugwinnen en het de middelen ontnemen die het nodig heeft om te overleven,” legde Nahmias uit.

Met deze informatie in de hand begonnen Nahmias en tenOever met het screenen van door de Amerikaanse FDA goedgekeurde medicijnen die het reproductievermogen van het virus verstoren. In laboratoriumstudies toonde het cholesterolverlagende medicijn Fenofibraat (Tricor) zeer veelbelovende resultaten.

Door de longcellen meer vet te laten verbranden, breekt Fenofibraat de grip van het virus op deze cellen en verhindert het het reproductievermogen van SARS CoV-2. In feite was het virus binnen vijf dagen na behandeling bijna volledig verdwenen.

“Met een tweede golf virusinfecties in landen over de hele wereld, konden deze bevindingen niet op een beter moment komen”, vertelde Nahmias, en wereldwijde samenwerking kan de remedie zijn.

“De samenwerking tussen de laboratoria van Nahmias- en tenOever toont de kracht van een multidisciplinaire aanpak om SARS-CoV-2 te bestuderen en dat onze bevindingen echt een significant verschil kunnen maken bij het verminderen van de wereldwijde belasting van COVID-19,” voegde tenOever eraan toe.

Hoewel er momenteel internationaal veel inspanningen worden geleverd om een coronavirus vaccin te ontwikkelen, suggereren studies dat vaccins patiënten mogelijk slechts een paar maanden zullen beschermen.

Daarom kan het blokkeren van het functioneren van het virus, in plaats van het in de eerste plaats te neutraliseren, de sleutel zijn om de rollen op COVID-19 om te draaien.

“Als onze bevindingen worden bevestigd door klinische onderzoeken, kan deze behandeling de ernst van COVID-19 mogelijk verlagen tot niets ergers dan een gewone verkoudheid,” concludeerde Nahmias.

Advertentie (4)