Knesset geeft regering Netanyahu meer macht

Premier Netanyahu in de Knesset. Foto GPO

Met 45 stemmen voor en 38 tegen, heeft de Knesset woensdagavond de “Big Coronavirus-wet” goedgekeurd, die de regering in staat stelt om noodmaatregelen in te voeren en zelfs de noodtoestand af te kondigen in de strijd tegen de coronavirus pandemie. De wet zal van kracht blijven tot juni 2021.

Met de wet wordt het coronavirus comité van de Knesset omzeild en kan deze geen parlementaire invloed meer uitoefenen.

De commissie kan nieuwe regelgeving pas achteraf annuleren, maar pas na één week nadat deze is geïmplementeerd. De wet vervangt de tijdelijke wet die eerder in juli in Knesset werd goedgekeurd, waarmee de regering de Knesset kon omzeilen op het gebied van coronavirus regels.

De regering heeft nu de mogelijkheid de noodtoestand uit te roepen voor een periode van 60 dagen. De noodtoestand wordt afgekondigd als ‘de regering ervan overtuigd is dat er een substantieel risico bestaat dat de coronavirus zich verspreidt en de volksgezondheid aanzienlijke schade toebrengt “. Bij een significante verbetering van de situatie zal de regering de noodtoestand moeten opheffen.

Tijdens een noodtoestand heeft de regering de bevoegdheid om het publiek beperkingen op te leggen zonder goedkeuring van de Knesset. Oppositiepartij Yesh Atid had geprobeerd de tijdslimiet van de noodtoestand terug te brengen tot 30 dagen. ‘Er moet een minimale periode worden vastgesteld voor een noodtoestand vanwege de extreme aard en de inherente schade aan de rechten van mensen.’

Hoewel de wet de regering niet toestaat demonstraties te voorkomen, maakt ze het wel mogelijk dat mensen die in afgesloten zones wonen, te verbieden demonstraties op andere locaties bij te wonen. Protesten in afgesloten zones zijn volgens de wet toegestaan.

In tegenstelling tot de vorige tijdelijke wet, staat de nieuwe wet niet toe dat de politie zonder gerechtelijk bevel woningen betreedt.

Verder stelt de wet dat er een “nationale handhavingsdienst” zal worden opgericht die verantwoordelijk zal zijn voor het bepalen van het handhavingsbeleid in overeenstemming met het ministerie van Volksgezondheid.

Advertentie (4)