Kans op nieuwe verkiezingen in Israël groter nu er geen overeenstemming is over begroting

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Israël heeft nog steeds geen begroting en woensdag werd duidelijk dat er premier Netanyahu niet van zijn standpunt af te brengen is dat er een begroting gemaakt moet worden voor de rest van het jaar, terwijl Benny Gantz zich wil houden aan de coalitieovereenkomst waarin is vastgelegd dat er een begroting voor twee jaar moet komen.

Sommige Blauw & Wit ministers merkten op dat als Netanyahu de coalitieovereenkomst nu al naast zich neer legt, hij dat ook met de andere voorwaarden uit de overeenkomst kan doen, zoals bijvoorbeeld de rotatie bepaling.

Gantz zei woensdag dat ondanks de inspanningen van zijn partij om Netanyahu aan zijn woord te houden in de coalitiedeal, “er een limiet is aan onze flexibiliteit als gemaakte afspraken zo makkelijk worden geschonden”.

“Ik hoop dat we niet richting verkiezingen gaan. Ik zal vechten voor politieke en economische stabiliteit, maar ik wil dat gemaakte afspraken niet zo makkelijk van tafel worden geveegd. Mocht er geen begroting voor twee jaar komen, dan rest er niets anders dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven”, voegde hij er aan toe.

In de door Netanyahu en Gantz ondertekende coalitieovereenkomst, is vastgelegd dat er voor 25 augustus een begroting voor twee jaar moet komen.

Channel 13 meldde eerder deze week dat alle kopstukken van het ministerie van Financiën een budget steunen wat minstens tot eind 2021 loopt, daarbij verwijzend naar de ineffectiviteit van een budget voor een periode van zes maanden.

Ondertussen melden de meeste tv stations en media organisaties in Israël dat Netanyahu denkt dat nieuwe verkiezingen hem een overwinning zullen geven zodat hij het belangrijke ministerie van Justitie door een Likud minister kan laten bemannen in de hoop dat dit hem zal helpen bij zijn rechtszaak wegens corruptie en fraude.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)