Minister van Volksgezondheid Edelstein “het zou een wonder zijn als Israël niet in lockdown gaat”

Minister van Volksgezondheid Edelstein. Foto GPO

In een interview met Ynet zei minister van Volksgezondheid Edelstein dat “het een wonder zou zijn als er geen lockdown in Israël komt”. Hij verwacht verder dat het aantal dagelijkse nieuwe virus besmettingen snel op 2.000 per dag zal uitkomen, op dit moment ligt het rond de 1.800.

Ook zei Edelstein een toename te verwachten van het aantal ernstig zieke patiënten en mensen die beademingsapparatuur nodig hebben, wat mogelijk tot moeilijke beslissingen zal leiden.

Edelstein hoopt dat de maatregelen die een week geleden werden genomen om de verspreiding tegen te gaan, waaronder het beperken evenementen en beperkte toegang tot restaurants en het opleggen van sluitingen in zwaar getroffen gebieden, zouden leiden tot minder besmettingen.

“Als dat gebeurt, zouden we een besluit over een lockdown kunnen uitstellen. We zullen nog drie of vier dagen moeten wachten om te zien of de beperkingen resultaat hebben opgeleverd en het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen een daling laten zien, maar dat zou een wonder zijn,’ aldus Edelstein.

Edelstein verwierp de kritiek op de regering dat het geen stappen had ondernomen om zich voor te bereiden op de tweede virus golf en dat een lockdown van het land eigenlijk een erkenning zou zijn van een mislukking van de autoriteiten, en beweert dat een lockdown een maatregel is die moet worden genomen om het aantal hoge dagelijkse infecties snel te verminderen.

“Zoals we in andere landen hebben gezien, moeten we begrijpen dat lockdowns het aantal nieuwe infecties verminderen en wanneer de lockdown wordt opgeheven er weer een nieuwe golf van het virus optreden.”

In een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en de leiders van het ministerie van Volksgezondheid, adviseerde de National Security Council (NSC) de restaurantactiviteit te beperken tot slechts afhaal maaltijden en het sluiten van synagogen als het coronavirus zich met dezelfde intensiteit blijft verspreiden.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft de aanbeveling van de NSC geblokkeerd om binnen enkele dagen verdere beperkingen op te leggen als het aantal gevallen blijft toenemen.

Gantz zei dat het nog maar een week geleden is dat de laatste beperkingen zijn ingevoerd en dat het te vroeg is om te zeggen of ze effect hebben gehad, wat inhoudt dat de aanbevelingen van de NSC voor een aantal dagen worden opgeschort.

De bijeenkomst eindigde met een akkoord tussen alle partijen dat als de golf van nieuwe virus besmettingen in hetzelfde tempo doorgaat, de beperkingen die tijdens de bijeenkomst zijn besproken ter goedkeuring aan de regering worden voorgelegd.

Ondertussen zei een anonieme bron in Netanyahu’s Likud-partij dat de premier Gantz beschuldigde van het belemmeren van de inspanningen van de regering om de verspreiding van COVID-19 om politieke redenen te verminderen.

Mogelijk is deze kritiek ingegeven door het feit dat er nog slechts een hele kleine minderheid die vertrouwen heeft in de aanpak van Netanyahu van het coronavirus.

Ruim 40% van de Israëlische bevolking zegt dat de aanpak die door Naftali Bennett, voormalig minister van Defensie, wordt voorgesteld veel meer vertrouwen wekt.

Bennett heeft onder andere voorgesteld de virus crisis te laten beheren door het ministerie van Defensie, iets wat ook Gantz, de huidige minister van Defensie, onderschrijft.

Netanyahu wil hier niets van weten omdat hem dan de macht en invloed over het nemen van beslissingen wordt ontnomen.

Advertentie (4)