Amazon Nederland verwijdert haatdragende en racistische boeken

Foto Pointer

Na Bol.com verwijderd nu ook Amazon.nl antisemitische en racistische boeken uit hun webwinkel. Aanleiding is onderzoek van datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) waarin 116 titels zijn gevonden die op Amazon worden aangeboden. 

Nadat Pointer begin maart onderzoek deed naar boeken met racistische inhoud bij Bol.com, deed Federatief Joods Nederland aangifte wegens de verkoop van antisemitische boeken. 

Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek of Bol.com strafbaar is. Vorige week maakte Bol.com bekend geen platform meer te bieden aan boeken die haatdragende boodschappen bevatten.

Nu Amazon sinds begin dit jaar een Nederlandse website heeft legden de datajournalisten de webshop langs dezelfde meetlat. Er werden 116 dubieuze titels gevonden, waaronder boeken van veroordeelde schrijvers als Germar Rudolf en bekende fascisten als Joseph Goebbels, Benito Mussolini en Heimrich Himmler. Zodra Amazon hiervan op de hoogte werd gebracht, haalde het elf boeken van de lijst uit de verkoop.

Het sporadisch verwijderen van boeken is echter niet de oplossing voor dit probleem. Thomas de Beus, datajournalist bij Pointer licht toe: “Amazon haalt alle obstakels weg om je boek direct in de Kindle e-book store te plaatsen. Binnen 5 minuten plaats je je boeken op het grootste e-book platform ter wereld. Er zijn geen uitgevers, boekendeals, eindredacteuren of andere tussenpersonen meer nodig. Zeventig procent van de royalties mag je zelf houden. Het klinkt aanlokkelijk, ook voor mensen met extreem racistisch / antisemitisch gedachtegoed. ”

Extremisten gebruiken deze ‘zelfservice’ als tactiek om hun gedachtegoed breed te koop aan te kunnen bieden. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het stappenplan van de Colchester Collection, een ‘online leeszaal’ gerund door en voor ‘White Nationalists’. Ook de Noorse terrorist Anders Breivik tipt onder andere de Kindle Direct-uitgeverij als een goede manier om zijn manifest te identificeren.

Het hele onderzoeksverhaal staat hier.