Israëlische regering keurt hulppakket voor bedrijven en zelfstandigen goed

Premier Netanyahu. Foto GPO

De regering heeft een nieuw financieel reddingspakket goedgekeurd voor zelfstandigen en bedrijven die zijn getroffen door de coronavirus crisis. De stap kwam nadat zaterdag een massale betoging plaatsvond in het centrum van Tel Aviv, tegen het vermeende verzuim van premier Benjamin Netanyahu om de economische ellende aan te pakken die is veroorzaakt door de COVID-19-pandemie.

Het ministerie van Financiën zei dat subsidies tot 7500 shekel (1920 euro) zullen worden overgemaakt aan zelfstandigen en bedrijfseigenaren wier inkomsten zijn gedaald als gevolg van de economische crisis.

“Om ervoor te zorgen dat zelfstandigen en ondernemers snel kunnen worden geholpen, heeft de regering besloten dat het proces zal beginnen zodra de motie is goedgekeurd en dat de fondsen de komende dagen op hun bankrekening zullen worden overgeschreven”, aldus een officiële verklaring.

Volgens een verklaring van het ministerie van financiën zullen Israëliërs die in aanmerking kwamen voor eerdere subsidies en deze nog niet hebben gekregen, naast de nieuw goedgekeurde hulp de eerder beloofde steun alsnog ontvangen.

Netanyahu zei dat de regering en de wetgevers eraan werken de overmaking van de fondsen te bespoedigen.

“De subsidie ​​is niet afhankelijk van wetgeving en we gaan ervan uit dat deze vandaag groen licht zal krijgen, zodat de betalingen de komende dagen zouden kunnen worden gedaan”, zei Netanyahu.

De premier zei ook dat het pakket het komende jaar financiële zekerheid biedt aan ondernemers en de dat de belastingdienst is opgedragen ​​te rapporteren over de wijze waarop de middelen worden overgemaakt.

Netanyahu schold vervolgens de minister van Welzijn Itzik Shmuli uit nadat deze de financiële steunpakketten van de regering die tot dusver eerder werden geopenbaard “eerder een strop dan een reddingslijn” noemde voor ondernemers.

‘Spreek je kritiek zorgvuldig uit in plaats van leuzen te schreeuwen’, zei de premier. ‘Wie geen deel uitmaakt van de regering, hoeft dat ook niet te zijn. We hebben de verantwoordelijkheid om het systeem te besturen en met terughoudendheid te handelen.’

‘Terwijl Israël door dit economische moeras waadt, wil ik dan ook de verantwoordelijkheid nemen voor de antwoorden die de regering geeft’, antwoordde Shmuli, ‘maar we moeten eerst antwoorden geven.’

Econoom Manuel Trajtenberg is zeer kritisch over het economische plan dat door de regering is onthuld en zei tegen Army Radio dat ‘het economische plan niet economisch is. Er is niets nieuws, alleen paniek door het uitbreken van een hernieuwd protest. Dit is vergelijkbaar met het geven van eerste hulp aan een patiënt in matige tot ernstige toestand. ”