Niet alleen coronavirus besmettingen lopen op: ook politieke spanningen met mogelijk nieuwe verkiezingen

Ter illustratie, screenshot Channel 13 nieuws

Niet alleen het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt toe in Israël, ook in de politiek lopen de spanningen op, waarbij de nieuwszenders melding maken van mogelijk nieuwe verkiezingen in november.

Woensdagavond melde het ministerie van Volksgezondheid dat er tot 21.00 uur die avond maar liefst 2.136 nieuwe besmette patiënten waren bijgekomen.

Vandaag komt het zogenaamde ‘coronakabinet’ bij elkaar om te bespreken of er een algehele of plaatselijke lockdown moet worden afgekondigd en zullen ook andere alternatieve maatregelen worden besproken om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Deze berichten kwamen na ‘uitgelekte berichten’ van de adviseurs van Netanyahu dat hij al heeft besloten verkiezingen te houden in november, vanwege de ruzie tussen hem en Gantz over het budget.

Netanyahu wil een budget voor 3 tot 6 maanden, terwijl Benny Gantz van Blauw-Wit een budget wil voor de komende twee jaar.

Netanyahu zou deze besprekingen willen stoppen en aankondigen dat de Knesset naar huis wordt gestuurd, zodat er in november nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.

Wat ook een rol hierin speelt is dat de ultraorthodoxe partijen in de regeringscoalitie gisteren Netanyahu beschuldigden ‘een bom’ onder de coalitie te hebben gelegd.

Op woensdagochtend spraken de ultraorthodoxe partijen met Netanyahu over de wet waarbij de vooral in ultraorthodoxe kringen gebruikte ‘conversietherapie’ voor homoseksuelen, bij een stemming later op woensdag in de Knesset, zou worden verboden.

Netanyahu beweerde tijdens dat gesprek dat naar zijn verwachting die wet niet zou worden aangenomen. In de praktijk liep dat anders uit en werd woensdagmiddag de wet met 42 voor en 36 stemmen tegen aangenomen, waarbij Netanyahu en 12 Likoed-leden niet bij de stemming aanwezig waren.

De ultraorthodoxe partijen dreigden daarna dat ze uit de coalitie zouden treden, waardoor er een regeringscrisis zou ontstaan.

Woedende ultraorthodoxe Knesset leden na aanname van de anti conversie wet. Screenshot Channel 13 nieuws

Als Netanyahu nieuwe verkiezingen wil, komt een breuk in de coalitie hem goed uit. Samen met de ruzie tussen hem en Benny Gantz over het overheidsbudget, zeggen de politieke analisten in Israël dat dit een reden voor hem zou zijn om voor november nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Achterliggende gedachte daarbij is dat volgens de peilingen zijn Likoed-partij rond de 33 zetels zou behalen en de premier denkt dat een rechts blok te vormen valt met mogelijk 63 Knesset-zetels.

Volgens de politieke analisten kan Netanyahu dan een Likoed-minister benoemen op justitie, wat hem zou helpen bij het uitvoeren van nieuwe wetsvoorstellen die een herschikking van rechters bij het Hooggerechtshof zou inhouden en daarnaast een andere manier van benoemen van nieuwe rechters, zodat er meer hem gunstig gezinde rechters in het justitiële apparaat zouden zitten.

Dit zou hem kunnen helpen bij zijn rechtszaak die op 19 januari 2021 wordt voortgezet met drie zittingen per week. Ook het kantoor van de openbare aanklager zou moeten worden opgeschud.

Inmiddels heeft de Knesset een wet aangenomen waardoor de regering uitgebreide bevoegdheden krijgt bij het nemen van maatregelen tegen het coronavirus en de Knesset deels buitenspel wordt gezet. Van parlementair toezicht is weinig sprake meer.

Netanyahu drukte deze wet er doorheen omdat het hem niet beviel dat maatregelen, zoals het sluiten van stranden en restaurants, door de Knesset-commissie voor coronavirus zaken werden teruggedraaid of afgezwakt.

In de nieuwe situatie zullen vier Knesset-commissies hun oordeel mogen geven over door Netanyahu ingestelde maatregelen. De adviezen zijn niet bindend.