Nieuw Israëlisch onderzoek zegt een ruggenprik tijdens de bevalling niet uit te stellen

Dr. Simcha Yagel, hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van Hadassah, (L) en Hadassah-verpleegster Michal Lipschuetz. Foto Hadassah Medical Organization

Een nieuwe studie door de Hadassah Medical Organization in Jeruzalem ontkracht het gangbare idee dat een ruggenprik de bevalling kan verlengen als deze te vroeg wordt gegeven en concludeert dat er geen significant verschil is in welk stadium tijdens de bevalling een vrouw een ruggenprik krijgt.

De onlangs in het medische tijdschrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavicastudie, gepubliceerde studie is de eerste die onderzoekt of er een uniek effect is van epidurale timing tijdens de bevalling.

Hadassah Medical evalueerde ongeveer 19.000 vrouwen die tussen 2003 en 2015 bevallen waren, en ontdekte dat de duur van de bevalling niet significant varieerde bij vrouwen die ervoor kozen om ruggenprikken te hebben aan het begin, midden of dichter bij het einde. Evenmin hadden meer van deze vrouwen een keizersnede nodig.

“Een epidurale pijnstiller is de meest voorkomende en effectieve manier om pijn in de verloskamer te verlichten. Ondanks het wijdverbreide gebruik ervan, bleef de vraag naar het effect op de duur van de verschillende stadia van de bevalling onbeantwoord, ”zei Dr. Simcha Yagel, hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van Hadassah.

‘Ik hoor al jaren dat er een wijdverbreid vermoeden bestaat in het moederschap – zelfs onder artsen en verloskundigen – dat het beter is voor een vrouw om zo laat mogelijk tijdens de bevalling een ruggenprik te krijgen, maar niet te laat, om niet de effectiviteit ervan bij het verminderen van pijn bij de bevalling te missen. Deze onzekerheid zorgt vaak voor stress in de verloskamer. ”

Hadassah-verpleegster Michal Lipschuetz, een doctoraatsstudent computationele biologie aan de Bar-Ilan Universiteit, onderzocht dit onderwerp onder leiding van Yagel en prof. Ron Unger van Bar-Ilan.

Lipschuetz zegt tegen ISRAEL21C dat ”talrijke studies hebben aangetoond dat epidurale bevalling de duur van de bevalling verlengt, vooral bij een eerste geboorte, maar het verhoogt de snelheid van het geven van een keizersnede niet.

“In ons onderzoek onderzochten we de duur van de geboorte op basis van het stadium in de cervicale verwijding dat het werd gegeven. De timing was niet significant verschillend bij het verlengen van de geboorte, en een vrouw die halverwege de bevalling besluit dat ze een ruggenprik wil, kan het zonder nadelige gevolgen krijgen. Evenzo, als een vrouw vóór het begin van de bevalling heeft besloten dat ze een ruggenprik wil, moet ze die krijgen zodra de bevalling begint. ‘

Yagel concludeert: “Bevallen is een van de mooiste momenten van het leven, maar het is ook pijnlijk en voor sommige vrouwen erg lang. Epidurals kunnen helpen.

Nu weten we dat een vrouw die een ruggenprik wil, niet hoeft te wachten, en de vrouw die tijdens de bevalling besluit dat ze een ruggenprik wil, mag dat niet worden geweigerd. Een positieve geboorte-ervaring is belangrijk voor het proces van gehechtheid aan het herstel van de baby en de moeder, fysiek en emotioneel. ‘

Verdere studies zullen de impact van timing van epidurals op geïnduceerde of oxytocine-versterkte arbeid onderzoeken.