Opnieuw veel nieuwe besmettingen in Israël

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie. Foto GPO

Op de dag dat er tijdens een persconferentie op alle tv-zenders in Israël een nieuwe ‘coronavirus-chef’ werd gepresenteerd, blijkt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in Israël nog steeds hoog is. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat een beslissing over een mogelijke nieuwe lockdown van het land voorlopig is uitgesteld tot 6 augustus.

Donderdag bleken er opnieuw 1.758 nieuwe coronavirus-patiënten te zijn bijgekomen, waardoor het aantal actieve besmettingen nu op 33.097 uitkomt.

Voor het eerst is het aantal patiënten die in een ernstige toestand verkeren gestegen tot boven de 300, namelijk 302, waarvan er 83 aan de beademing liggen.

Van de overige patiënten verkeren er 127 in matige conditie, de rest heeft milde virus klachten. Het aantal mensen dat is overleden als gevolg van het virus staat nu op totaal 440.

Tijdens een persconferentie op donderdagavond die op alle tv-zenders live werd uitgezonden, presenteerden premier Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein een nieuwe coronavirus-chef.

De grote baas van het Soroka Ichilov Hospital in Tel Aviv, Professor Ronni Gamzu, zal de strijd tegen het virus gaan leiden en krijgt daarbij uitgebreide bevoegdheden.

De presentatie van Gamzu werd gedaan op een wijze alsof “met zijn benoeming het virus zal gaan verdwijnen.”

Premier Netanyahu probeerde uit alle macht het publiek te overtuigen dat ze hem konden vertrouwen, kort nadat bekend was geworden dat 76% van het Israëlische publiek geen vertrouwen heeft in de aanpak van de coronavirus-pandemie door de regering-Netanyahu.

Netanyahu maakte wat grapjes, probeerde ‘losjes’ over te komen, terwijl uit zijn lichaamstaal het tegenovergestelde bleek en er sprake was van iemand die onder druk staat, wetende dat hij op dit moment de steun van een groot deel van de burgers heeft verloren.

Ook de wijze waarop Edelstein en later professor Gamzu zich presenteerden gebeurde op een manier van “vertrouw ons maar, nu komt alles goed.”

Netanyahu zei tijdens de persconferentie “dat de belangrijkste missie van Gamzu zal zijn om de besmettingsketen te doorbreken. Daartoe heeft hij volledige zeggenschap over tests, epidemiologische onderzoeken en quarantaines.”

Voorlopig lijkt er geen sprake van drastische maatregelen om het virus een halt toe te roepen, bleek uit de woorden van Netanyahu.

Professor Gamzu tijdens de persconferentie. Screenshot tv

“De regering zal besluiten nemen over afsluitingen en beperkingen in overeenstemming met de aanbevelingen van Gamzu”, zei Netanyahu in een toelichting op de centrale rol van Gamzu. “We proberen een complete lockdown te voorkomen, maar indien nodig zullen we er een implementeren.”

Gamzu heeft zich in het verleden uitgesproken tegen een algemene lockdown en is voorstander van regionale afsluitingen op plekken waar sprake is van een virus brandhaard.

Netanyahu gaf tijdens de persconferentie ook aan dat hij in overleg met Benny Gantz, de plaatsvervangend premier, had besloten het aantal ministers van het zogenaamde ‘coronakabinet’ te halveren en terug te brengen tot acht. Vanuit het publiek was er al lange tijd kritiek dat juist het grote aantal ministers een belemmering vormt voor het nemen van de juiste beslissingen.

Professor Gamzu was duidelijk toen hij zei “dat de belangrijkste missie zal zijn om de pandemie te bestrijden waarbij de samenleving en de economie zo min mogelijk zullen worden geschaad.”

Uit de eerste commentaren in de media bleek dat velen Gamzu vertrouwen en hopen op de juiste maatregelen. Het vertrouwen in premier Netanyahu en zijn 36 ministers en acht staatssecretarissen bevindt zich thans op een dieptepunt sinds de uitbraak van de pandemie.