Oppositieleider Yair Lapid komt met economisch herstelplan

Yair Lapid. Foto Haim Zach / GPO

Yair Lapid, leider van de grootste oppositiepartij in de Knesset (Yesh Atid), heeft vrijdag een gedetailleerd plan gepresenteerd hoe Israël verdere uitbraken van het coronavirus tegen zou moeten gaan en bood daarbij ook oplossingen om de opnieuw oplopende werkloosheid in het land te bestrijden, schrijft The Jerusalem Post.

Het plan van Lapid omvat het opzetten van een nationaal commando-centrum om de COVID-19-pandemie te bestrijden met de medewerking van de National Emergency Management Authority (NEMA) van het Ministerie van Defensie en het creëren van 35 centra voor het verwerken van gegevens afkomstig van COVID-19 testen. Hier zullen 3.000 Israëli’s voor nodig zijn. Ook stelde Lapid voor om het aantal ministers terug te brengen van 35 tot 18.

Lapid stelt ook voor om een ​​nationaal informatiecentrum op te richten dat het publiek duidelijke instructies zal geven over de beste manier om zich te beschermen tegen het coronavirus.

Lapid dringt ook aan op inspanningen om meer leraren, verpleegsters en maatschappelijke werkers aan het werk te zetten en raadt aan deze te werven onder werklozen.

Maatschappelijk werkers zijn al meer dan een week in staking omdat de werkdruk voor velen te hoog is geworden door een tekort aan werkers in die sector.

Woensdag kondigde de vakbond van verpleegsters aan vanaf maandag te gaan staken, omdat ook daar de werkdruk te hoog is geworden. Ondanks de door de regering toegezegde hervormingen merken zij weinig van de beloftes.

Lapid ondersteunt het aanbieden van mijlpaal-data op korte termijn om een ​​gevoel van stabiliteit te bieden met nieuwe en duidelijke gezondheidsrichtlijnen, waaronder de einddatum van half augustus om evenementenhallen te heropenen en om 1 september als streefdatum in te stellen voor het openen van de grenzen.

Noch Netanyahu noch minister van Financiën Katz hebben openlijk gesproken over de vraag wanneer internationale vluchten weer zouden kunnen worden hervat en de grenzen worden geopend.

Ook stelt Lapid dat restaurants duidelijke gezondheidsinstructies moeten krijgen op basis van hun serveercapaciteit, in tegenstelling tot de recente instructie van het ministerie van Volksgezondheid die het aantal vaste gasten beperkt tot 20 personen, ongeacht hoe groot het restaurant in kwestie is.

Het plan van Lapid omvat ook vijf nationale projecten met een focus op het verbeteren van de nationale infrastructuur. De projecten zouden duizenden nieuwe banen moeten opleveren.