Premier Netanyahu over rellen: “Betogers zijn anarchisten”

Premier Netanyahu Foto Kobi Gideon / GPO

Premier Benjamin Netanyahu heeft een eerste publieke reactie gegeven op de aanvallen op demonstranten afgelopen dinsdagavond in Tel Aviv. Opvallend daarbij was dat hij de demonstranten opnieuw ‘anarchisten’ noemde wat meteen een woedende reactie opriep van oppositieleider Yair Lapid.

“Het onderzoek naar het incident in Tel Aviv is aan de gang”, zo begon Netanyahu. “Ik verwacht dat de politie de waarheid boven water krijgt en de verantwoordelijken voor het gerecht brengt. Er is om welke reden dan ook geen plaats voor geweld”, schrijft hij op Facebook en Twitter.

Hij voegt eraan toe: “In dezelfde mate is er geen ruimte voor opruiing of moordbedreigingen – expliciet of impliciet – tegen mij en mijn familieleden, inclusief de beschamende dreiging van een kruisiging vandaag in Tel Aviv.”

Netanyahu verwijst naar een tentoonstelling die vanmorgen op het Rabin-plein in Tel Aviv is geplaatst, gebaseerd op het laatste avondmaal, waarin de premier een overvloedige maaltijd eet aan een feestelijk gedekte tafel.

Screenshot Channel 12 nieuws

De premier beschuldigde opnieuw de media en zijn politieke rivalen ervan dat ze het geweld tegen de politie en de vermeende bedreigingen tegen hem negeren. Netanyahu noemde oppositieleider Yair Lapid, als voorbeeld, nadat die eerder vandaag Netanyahu van “opruiing” beschuldigde van de aanslagen in Tel Aviv.

“Een van hen, Yair Lapid, is vergelijkbaar met voormalig premier Ehud Barak, hij moedigt zelfs een groep anarchisten aan die tot doel hebben de vrede te verstoren en de grondslagen van de Israëlische samenleving te ondermijnen”, schrijft Netanyahu, eraan toevoegend dat geweld of opruiing van wie dan ook type moet worden veroordeeld.

Oppositieleider Yair Lapid sloeg meteen terug: “Netanyahu, we zijn niet langer bang voor je. Ja, ik moedig de demonstranten aan. Ja, Yesh Atid-supporters maken deel uit van de protesten. Ja, we blijven vechten tegen de haat en het gif dat je verspreidt totdat we je uit Balfour hebben verwijderd”, schrijft Lapid op Twitter, verwijzend naar de straat in Jeruzalem waar de residentie van de premier is.

Ook president Rivlin reageerde op het geweld van dinsdagavond en zei: “In het licht van de gewelddadige ontwikkelingen van de laatste dag wil ik duidelijk zeggen: de moord op een demonstrant die protesteert in de staat Israël en de moord op een Israëlische premier zijn geen denkbeeldig scenario”, zegt Rivlin in een verklaring. “O-wee voor onze democratie als de hand van een man tegen zijn broer wordt opgestoken.”

Hij voegt eraan toe: “De veroordeling is lippendienst geworden. Elke veroordeling wordt aangevallen met de vraag waarom je een andere gebeurtenis niet hebt veroordeeld en de essentie wordt volledig vertrapt.”

Rivlin hekelde de aanslagen van gisteravond en roept de politie op om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen, maar veroordeelt ook de bedreigingen tegen premier Netanyahu en zijn familie.

“We kunnen geen enkele dreiging negeren. Ons bestaan ​​hangt hiervan af “, zegt hij.

Minister van Defensie Benny Gantz beweert dat de aanvallen van gisteravond op anti-Netanyahu-demonstranten in Tel Aviv het werk waren van “georganiseerde criminele bendes” en zegt dat hij zal werken om ervoor te zorgen dat degenen achter het geweld worden gestraft.

“Democratie wordt in feite op de proef gesteld in tijden van misdaad; een regering wordt in tijden als deze inderdaad op de proef gesteld”, zegt hij. “Ik ben van plan een regeringsbijeenkomst over de gewelddadige gebeurtenissen bijeen te roepen en actief samen te werken met de Israëlische politie om ervoor te zorgen dat de daden worden afgehandeld en degenen die ongerechtvaardigde haat, opruiing tegen burgers zaaien, worden gestraft.”

De politie heeft inmiddels drie verdachten gearresteerd in verband met de aanvallen gisteren in Tel Aviv op demonstranten tegen premier Netanyahu en zijn politieminister. De drie zijn voor ondervraging naar een politiebureau in Tel Aviv gebracht, blijkt uit een verklaring van de Walla-nieuwssite.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!