President Rivlin tegen politici die over vervroegde verkiezingen praten ‘Israël is niet je speelpop’

President Rivlin. Foto GPO

Te midden van berichten in de media en hints van Likud parlementsleden dat ‘premier Netanyahu tot vervroegde verkiezingen zou hebben besloten’, reageerde president Rivlin daar in ongekend scherpe bewoordingen op door te zeggen dat Israël geen speelpop is “die je achter je aan kunt slepen”.

‘Ik zou alle leden van de regering willen toespreken’, zo vervolgde de president. ‘Ik volg, net als de andere burgers van het land, met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in de Knesset, die de toch al fragiele samenwerking tussen alle coalitiefracties herhaaldelijk op zijn kop zet, ‘tweette Rivlin.

“Als burger en namens ons zeg ik: beheers je! Stop met het praten over vervroegde verkiezingen, die vreselijke optie op dit moment en red jezelf ervan. De staat Israël is geen speelpop die je achter je aansleept terwijl jullie ruziën,’ voegde Rivlin eraan toe.

“Onze burgers, wij allemaal, hebben u gericht en duidelijk nodig en werken aan het oplossen van de ongekende crisis waarin de staat Israël en de hele mensheid zich bevinden. Het is aan jou om het te doen”, aldus de president die enorm populair is onder de Israëlische bevolking.

Deze zeldzame publieke uitbrander kwam uren nadat twee senior Likud Knessetleden met nieuwe verkiezingen hadden gedreigd en na tv verslagen van woensdagavond dat Netanyahu had besloten om tegen eind augustus de staatsbegroting niet aan te nemen, en erop gokte in november tot nieuwe verkiezingen te houden waaruit hij dan als grote overwinnaar te voorschijn zou komen.

Haaretz citeerde bronnen die met Netanyahu en zijn medewerkers hebben gesproken en meldde woensdagavond dat de premier een gevoel van chaos in de coalitie probeert te creëren, in de hoop om zo de publieke steun voor het uiteenvallen van de regering te versterken.