Abe Foxman wil $ 28 miljoen inzamelen om duizenden Holocaust overlevenden te voeden

Abe Foxman. Screenshot YouTube

Sinds hij in 2015 met pensioen ging als nationaal directeur van de Anti-Defamation League, heeft Abraham Foxman volop kansen gekregen om andere projecten in de Joodse wereld op zich te nemen. Tot nu toe zei hij bijna altijd nee, meldt JTA.

Maar nu komt de gepensioneerde 80-jarige met een ambitieus doel: 28 miljoen dollar inzamelen om Holocaust-overlevenden te voeden tijdens de corona pandemie.

Foxman zal het nationale initiatief leiden voor de Met Council, een sociale dienst en de grootste distributeur van koosjer voedsel voor New Yorkers die in armoede leven. Sinds begin april levert de organisatie via een samenwerking met Uber, wekelijks boodschappen aan meer dan 1200 overlevenden van de Holocaust .

Maar met het aantal overlevenden van de Holocaust in de Verenigde Staten dat wordt geschat op ongeveer 75.000, is dat bij lange na niet genoeg. Dus nu probeert de organisatie genoeg geld in te zamelen om 10.000 overlevenden in New York en in het hele land een jaar lang te kunnen voeden.

“Ze leden in hun jeugd honger onder het nazisme”, zegt Foxman, die in 1940 uit Poolse ouders werd geboren en de oorlog, verborgen als een niet-jood, heeft overleefd. ‘Er zijn veel dingen die we niet kunnen genezen of repareren, maar het enige dat we kunnen voorkomen is dat ze weer honger krijgen.’

Miljoenen Amerikanen hebben hun baan verloren vanwege de virus pandemie en lopen mogelijk het risico honger te lijden. Overlevenden van de Holocaust zouden een bijzonder risico kunnen lopen. Bijna twee derde van de overlevenden leefde in 2018 van minder dan $ 23.000 per jaar, volgens een rapport van The Blue Card, een organisatie die financiële hulp biedt aan Holocaust overlevenden die in armoede leven. Isolatie en de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met persoonlijk boodschappen doen, kunnen ze nu nog kwetsbaarder maken.

“Ze lopen meer risico, veel meer dan de algemene oudere bevolking als gevolg van een hogere incidentie van kanker, hypertensie, diabetes en immuunstoornissen”, zegt Masha Pearl, uitvoerend directeur van The Blue Card.

Volgens David Greenfield, uitvoerend directeur van de Met Council, leven er in de regio New York meer dan 40.000 Holocaust overlevenden, waarvan ongeveer de helft in armoede.

‘Dit is een tijdelijke gelegenheid om mensen te helpen die de ergste dingen hebben doorstaan ​​die denkbaar zijn’, zei hij.

Tientallen vrijwilligers werken in het magazijn van de organisatie in Brooklyn om wekelijks 8000 pakketten samen te stellen, waarvan er meer dan 1200 naar Holocaust overlevenden gaan. Honderden overlevenden staan ​​nog steeds op de wachtlijst om de leveringen te ontvangen terwijl de organisatie geld inzamelt om voor het voedsel te kunnen betalen. Tot nu toe is er meer dan 2 miljoen dollar opgehaald.

Een vriujwilliger doet boodschappen in de dozen voor Holocaust overlevenden. Foto MET council

De leveringen, die de maatschappelijk werkers van de Met Council aan de ontvangers bevestigen, voorkomen dat de overlevenden persoonlijk naar de supermarkten gaan.

Voor Libora Engelsgteyn, 86, waren de pakketten een reddingslijn. Zij en haar zus, Yevgeny, hebben familie die in New York woont, maar ze kunnen niet vaak op bezoek komen. Voor de twee zussen, die in Oekraïne zijn geboren en de Holocaust in Siberië hebben overleefd, zijn de pakketten die ze ontvangen van de Met Council en de telefoontjes die ze krijgen van hun door de Met Council toegewezen maatschappelijk werker een reddingslijn.

‘We stellen de organisatie zo op prijs’, zei Engelsgteyn. “Het is erg nuttig, het is echt goed en echt vers, we koken alles zelf.”

Om isolatie onder overlevenden tegen te gaan, is de Met Council ook een briefschrijfprogramma gestart waar deelnemers vanuit hun huis aan mee kunnen doen. De deelnemers schrijven brieven aan overlevenden en mailen deze naar de Met Council, die de brieven vervolgens enkele dagen in isolatie houdt voor het geval van contact met het coronavirus voordat ze worden doorgestuurd naar overlevenden. Sommige brieven zijn vertaald voor Russisch-sprekenden.

Foxman zei dat hij niet verwachtte om op 80-jarige leeftijd een nieuw project aan te nemen. Maar met het opraken van de tijd om de overlevenden te helpen, vond hij het te belangrijk om te laten liggen.

‘Dit moet een prioriteit zijn, omdat de levensduur van de mensen waar we het over hebben korter wordt’, zei hij. ‘Ik denk dat we meer hadden moeten doen, en we doen het nu.’