President Rivlin bezoekt Eilat om ondernemers en hoteleigenaren een hart onder de riem te steken

President Rivlin met een van de hoteliers. Foto Mark Neyman / GPO

President Rivlin heeft de stad Eilat bezocht in het licht van de coronavirus pandemie en het effect ervan op de toeristenindustrie. De president begon zijn bezoek aan het Royal Beach hotel, waar hij burgemeester van Eilat Meir Yitzhak-Halevy en hoofden van de Israëlische toeristenindustrie ontmoette.

De president sprak daarna met leiders van bedrijven in Eilat en riep het Israëlische publiek op om op vakantie te gaan naar Eilat.

“Eilat is de toeristische hoofdstad van Israël, een symbool van de ultieme Israëlische vakantie, maar gezondheid moet voorop staan. Het is jullie gelukt om Eilat een ‘groene’ stad te houden met relatief weinig coronavirus besmettingen in vergelijking met de rest van het land”, aldus zei de president.

“Uw eerste verplichting is aan de inwoners van de stad. Ik hoor uw gedetailleerde plannen en de schets voor heropening van de toeristische sector hier. In een crisis komt succes bij degenen terecht die weer op de been komen en initiëren, plannen en produceren. Dat is het DNA van Eilat. Ondanks het gebrek aan duidelijkheid en de moeilijkheden, zijn jullie je volgende stappen aan het plannen ”, prees de president het leiderschap van de stad.

‘Deze zomer is de lucht gesloten, maar dat betekent niet dat we thuis moeten blijven. Ik roep alle Israëliërs die daartoe in staat zijn op om vakantie te houden in Israël. Versterk ons ​​binnenlands toerisme. Ga op vakantie ondanks de beperkingen en volg de instructies. Zorg goed voor jezelf en onze toeristische sector – ga naar Eilat!’

‘Veel van de getroffen mensen in Eilat zijn zelfstandigen, kleine ondernemers. Achter elk klein bedrijf schuilt een grote droom en een gezin’, vervolgde de president. ‘De staat moet deze geweldige burgers helpen, maar niet alleen de staat. We hebben allemaal meer solidariteit nodig. Solidariteit en wederzijdse verantwoordelijkheid zijn de sleutels om uit de coronavirus crisis te komen.’

De burgemeester van Eilat Meir Yitzhak-Halevy waarschuwde dat de stad Eilat niet kan omgaan met een nieuwe afsluiting. “Elke beslissing over de sluiting van de toeristische sector die geen uitzondering maakt voor Eilat, zal leiden tot een totale ineenstorting”, aldus de burgemeester.

Eilat heeft 62.000 inwoners, van wie ongeveer 90% werkzaam is in de toeristenindustrie. 85% van de bedrijven in de stad moest in april en mei sluiten en de werkloosheid bedraagt ​​momenteel meer dan 70%. Het landelijk gemiddelde is 26%. De stad heeft 23 bevestigde gevallen van coronavirus.

Een aantal hotels zijn inmiddels geopend om Israëlische toeristen te ontvangen, die hoofdzakelijk in de weekeinden komen.

Maar de nieuwe beperkingen die afgelopen dinsdag zijn ingegaan maken het voor hotels erg moeilijk om aan de behoeften van toeristen te voldoen.

Zo mogen er bijvoorbeeld niet meer dan 20 mensen tegelijk in de eetzaal zitten en moeten bars en het zwembad gesloten blijven.