Shin Bet verijdelt terreuraanval van Iran gesteunde terreurcel

Yazan Abu Salah. Foto Shin Bet

De Israëlische interne veiligheidsdienst Shin Bet heeft bekend gemaakt aanvallen op Israëlische burgers en IDF-soldaten door een cel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die door Iran en Hezbollah was opgeleid en gefinancierd, te hebben voorkomen.

De ontmaskering van de terreurcel, die opereerde onder het mom van een Palestijnse burgerorganisatie genaamd ‘Al-Shabab Al-Alumi Al-Arabi’, begon na de arrestatie en ondervraging van Volksfrontactivist Yazan Abu Salah, 23, een inwoner van het dorp Araba op de Westelijke Jordaanoever bij Jenin, op 20 april.

Tijdens zijn ondervraging ontving de Shin Bet informatie over zijn betrokkenheid bij het plannen van terreuraanslagen op de Westelijke Jordaanoever en dat hij wapens kocht en terroristen rekruteerde om twee verschillende cellen te leiden, één in de regio Samaria en één in Ramallah.

Volgens de Shin Bet heeft hij bekent dat hij van plan was dat de cellen tal van serieuze aanvallen zouden uitvoeren, waaronder een aanval in de nederzetting Harish en de ontvoering van een soldaat om die te gebruiken als onderhandelingsinstrument voor de vrijlating van Palestijnen uit Israëlische gevangenis.

Zijn ondervraging onthulde verbindingen met al-Shabab al-Alumi al-Arabi, waaronder de militaire vleugel van de organisatie, de al-Kharqi al-Alumi al-Arabi, die zich richt op militaire activiteiten in Syrië tegen de Islamitische Staatsgroep, al-Nusra Front alsook regime-tegenstanders.

Na de ondervraging van Abu Salah werd zijn neef Mahmud Abu Salah, een 29-jarige inwoner van Bir Zeit, gearresteerd. Tijdens zijn ondervraging ontdekte het bureau dat de organisatie gezamenlijke training hield met agenten in Iran, evenals met Hezbollah en het Syrisch-Arabische leger, die ook de activiteiten van de organisatie financieren.

Mahmud Abu Salah Foto Shin Bet

De organisatie wordt geleid door Assad Al-Amali (bekend als “Du-al-Qarqi”), die opereert vanuit Libanon en de verbinding is van de organisatie met Iran en Hezbollah.

Het “onderzoek bracht informatie aan het licht over de diepe betrokkenheid van Iran en Hezbollah bij het bevorderen van terroristische activiteiten tegen Israël”, aldus de verklaring van de Shin Bet, eraan toevoegend dat Abu Salah naar verwachting naar Libanon zou gaan voor militaire training om te leren schieten, drones bedienen, wapens maken, en meer.

Het “onderzoek toonde ook aan dat Abu Salah inspiratie putte voor het plannen en uitvoeren van de aanvallen van de PFLP-aanval in Ein Bubin, waarin wijlen Rine Shnerb (17) werd vermoord”, aldus de verklaring.

In december kondigde de Shin Bet aan dat het een 50 man sterke terreurcel had blootgelegd en ontmanteld die vermoedelijk achter een reeks dodelijke aanvallen in het gebied zat, waaronder de dodelijke bomaanslag op Ein Bubin (lente van Dolev), waarbij Rina Shnerb omkwam en haar vader en broer gewond raakten.

Als onderdeel van het onderzoek werden ongeveer 50 PLPF-agenten, waaronder hooggeplaatste leden van de terreurgroep, gearresteerd en werd een groot aantal wapens in beslag genomen, waaronder M-16’s, Kalashnikovs, Uzis, automatische geweren van Galil, pistolen met geluiddempers, munitie, meststoffen voor bouw bommen, walkietalkies, telescopische apparaten en meer.

Na de ondervragingen van de twee neven werden acht andere agenten gearresteerd die betrokken waren bij het plannen van aanslagen op Israëlische doelen.

“Het onderzoek benadrukte nogmaals de nauwe banden die bestaan ​​tussen Iran, Hezbollah en de terroristische organisatie Popular Front, ter bevordering van terroristische activiteiten tegen Israël,” zei de dienst, eraan toevoegend dat de Shin Bet “zal blijven werken om elke terroristische activiteit tegen Israëlische burgers te voorkomen. “

Advertentie (4)