Israëls ministerie van Volksgezondheid “binnen 3 weken 1000 virus patiënten in kritieke toestand”

Een virus drive through van de MDA. Foto MDA

Op de dag dat in Israël voor het eerst meer dan 30.000 actieve besmettingsgevallen werden geregistreerd, maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat bij dit tempo er van moet worden uitgegaan dat er binnen drie weken minimaal 1.000 virus patiënten in ernstige toestand zullen zijn.

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 presenteerde het ministerie de prognose maandag tijdens de ministersvergadering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, waarin werd uitgelegd dat het cijfer was gebaseerd op een voorspelde verslechtering van de gezondheid van degenen die het virus al hebben opgelopen.

Volgens hetzelfde rapport kan het Israëlische gezondheidssysteem tot 750 ernstige virus patiënten aan, daarna gaan er problemen ontstaan.

Volgens een aantal niet bij name genoemde ministers, die door Channel 12 werden geciteerd neemt de kans op een volledige lockdown toe zolang de dagelijkse toename van van nieuwe besmettingen blijft doorgaan.

Dinsdag werden er 1883 nieuwe besmettingen gemeld, waardoor er nu 30.488 actieve besmettingsgevallen in het land zijn.

Hiervan verkeren 256 patiënten in ernstige toestand waarvan 77 zijn aangesloten op de beademing, 109 mensen zijn in matige toestand, de rest heeft milde klachten.

Opnieuw zijn er twee mensen aan de gevolgen van het virus overleden, waardoor het totaal aantal doden nu 425 uitkomt.

Inmiddels beginnen er zowel binnen de politiek als ook het publiek protesten te klinken over een wetsvoorstel van premier Netanyahu om beslissingen te nemen tegen het coronavirus zonder goedkeuring van de Knesset.

Wel zou de Knesset na iedere beslissing de mogelijkheid hebben om binnen 24 uur aan te geven of zij het ermee eens zijn of bezwaren hebben.

Of de wet er komt zal binnen enkele dagen duidelijk worden.

Advertentie (4)