‘Uitleg over de laatste instructies!’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Daar het publiek in ons Heilig Landje niet in staat is om de -dagelijks wisselende- instructies van onze regering te volgen en dat dan ook nog te snappen, hierbij dan een vlotte en simpele uitleg, (geïnspireerd door A. Nussbaum):

 1. Nu dat de regering heeft besloten vrijgevig te zijn en iedereen 750 shekel te geven, wordt u erop attent gemaakt dat dat niet echt voor iedereen is, maar voor diegenen die geld te kort komen vanwege de Corona. Wie dat zijn, zal de regering beslissen maar mocht u het geld niet nodig hebben, geef het dan uit om de economie te versterken. Niet in het weekend, want dan zijn de zaken door de regering gesloten. En ook niet door de week, want dan zijn de zaken gesloten door de boze eigenaren, die staken. 
 2. Kreeg u niets? Dat is de schuld van de bureaucratie en niet van de premier! De premier heeft daarom besloten tot het oprichten van het Ministerie Tegen de Bureaucratie! U kunt dit bureau faxen op oneven dagen tussen 1 en kwart over 1 en uw plaats in de rij van wachtenden is: eeuwigheid.
 3. Prostitutie is verboden. Wie toch genaaid wil worden: maakt u geen zorgen, de regering zal u echt niet vergeten.
 4. Kinderspeelplaatsen zijn dicht, hopeloze pedofielen kunnen zich inschrijven bij minister LItzman, er is nog hoop voor u.
 5. Restaurants zijn dicht maar de keuken is open. Pizzabezorgers rijden vanaf nu zig-zaggend, als teken van identificatie met de regering.
 6. Bidden: mag. Thuis. Het liefste vóór de bruine bonen, niet erna. Het sluiten van de Sint Pieter is een hint dat ook God geen idee heeft wat er nu moet gebeuren.
 7. Fitnessclubs zijn open, dicht, open, dicht, open, dicht en nu ontspannen.
 8. Openbaar vervoer: gaat. Niet. Gaat. Niet. Gaat en komt niet terug.
 9. Zwembaden: publieke zwembaden zijn dicht, in hotels mogen ze open. En mocht u het water lekker warm vinden, neem dan afstand van dat lachende kleine kind. Mocht u er niet van houden dat er op u gepist wordt – neem dan een tweede nationaliteit.
 10. Zomerkampen zijn dicht, dus neem uw kinderen mee naar uw werk. Mocht u geen werk hebben – neem dan geen kinderen.
 11. Jeugdclubs zijn dicht. Padvinders worden verzocht de regering te helpen de weg terug te vinden.
 12. Demonstraties worden niet meer toegestaan: vervelende demonstranten krijgen water in hun gezicht gegooid en halsstarrige demonstranten krijgen geld in hun gezicht gegooid.
 13. Mocht u deze instructies niet snappen: gebruik uw verstand en doe dan het omgekeerde.
 14. Onthou: Corona is levend – het publiek is stervende.

Zo, hopende dat u nu de instructies snapt, raad ik u aan het nieuws te volgen. Niet op kanaal 12, want die zijn links. En kanaal 13 zijn anarchisten. Kanaal 11 zijn landverraders, dus het beste is alleen naar de premier te luisteren. De man spreekt perfect Engels en vrienden vanuit de hele wereld bellen hem dagelijks om hem te zeggen hoe knap hij is. Vraag het hem maar, hij zal u het allemaal vertellen.

Bovenstaande instructies zijn de komende 7 minuten geldig, totdat de regering zich bedenkt.

Advertentie (4)
Vorig artikelPalestijnse leiders noemen het doden van een terrorist een “executie”
Volgend artikelShin Bet verijdelt terreuraanval van Iran gesteunde terreurcel
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.