Studenten van het Mediacollege werken aan het Holocaust Namenmonument

Diploma uitreiking op het Mediacollege

In de afgelopen weken hebben 55 leerlingen van het Mediacollege Amsterdam zich in het kader van hun eindexamen gebogen over het Nationaal Holocaust Namenmonument. Hen was gevraagd om voor het Nederlands Auschwitz Comité na te denken over de beste manieren waarop de jeugd kan worden bereikt.

Ze hebben daarvoor leeftijdsgenoten geïnterviewd, overlevenden gefilmd, reportages gemaakt in Kamp Westerbork, gesproken met de directie van het Verzetsmuseum, ontroerende stukken geschreven, Instagram story’s en vlogs gemaakt en nog veel, veel meer.

Het Auschwitz Comité is overspoeld met prachtige en inspirerende ideeën en aanbevelingen. Het heeft daardoor onder meer veel geleerd over de manier waarop ze de boodschap beter via de sociale media kunnen verspreiden.

Het is prachtig te zien dat 55 jonge mensen enthousiast en gedreven heel inhoudelijk aan de slag zijn gegaan met het thema ‘Nooit meer Auschwitz’. Een team vanuit het Auschwitz Comité heeft samen met docenten van de opleiding alle presentaties bekeken en met de studenten besproken.

Het Auschwitz Comité is trots op die studenten, en zullen zeker met hun voorstellen verder aan de slag gaan.

De studenten zijn allemaal geslaagd. De samenwerking is bovendien zo goed bevallen, dat we volgend leerjaar waarschijnlijk weer meewerken aan de eindexamenopdracht.

31 namen geadopteerd

Op 30 september 1941 moesten 31 leerlingen van de toenmalige Amsterdamsche Grafische School de opleiding verlaten. Hun namen zijn niet bekend. Bij het afstuderen van de studenten van het leerjaar 2019-2020 heeft het Mediacollege de namen geadopteerd van 31 jongeren die tijdens de Holocaust uit Amsterdam zijn weggevoerd en vermoord in de nazivernietigingskampen in Polen.

Ze woonden in de omgeving van de Dintelstraat, waar destijds de Amsterdamsche Grafische School gevestigd was, de voorloper van het huidige Mediacollege. Voor deze gelegenheid is een speciaal certificaat gemaakt dat alle geslaagden mee hebben gekregen. 

Voor het Auschwitz Comité was deze reactie vanuit de opleiding eigenlijk wel het allerbelangrijkst: “Ook van ouders kregen we te horen dat hun zoon of dochter zich opeens uit eigen interesse en niet alleen omdat het een examenopdracht was, voor de Holocaust ging interesseren. Dus is de missie zeer geslaagd.” En met die laatste woorden, zijn wij het meer dan eens, aldus Het Auschwitz Comité

De werkzaamheden op het bouwterrein zijn in volle gang. Op deze foto van Dirk Spits kun je zien dat de contouren van het monument al een beetje zichtbaar worden.

Op de site van het Holocaust Namenmonument vindt u meer informatie over het project.

U kunt ook financieel bijdragen, door namen te adopteren of door te doneren.
Op de website staat ook het meest actuele nieuws over het bouwproces en een livestream verbinding met de bouwlocatie.

Advertentie (4)