Waar zijn de JLM-protesten?

D. Black. Amerikaans-Joodse rapper

De Black Lives Matters-beweging is niet meer weg te denken uit het publieke debat. De dood van George Floyd heeft veel teweeggebracht. Men is van mening dat Nederland, en veel andere landen, door en door racistisch zijn. Maar de vraag die ik mezelf altijd stel is: Waar zijn de Jewish Lives Matters-protesten? Joden in Nederland worden immers bijna elke dag geconfronteerd met discriminatie. Afgelopen jaar is het aantal meldingen van antisemitisch geweld en intimidatie exponentieel gegroeid.

Laten we teruggaan naar 2017. Het koosjer restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam schrikt als een één of andere gek de ruiten van de voorgevel kapotslaat en hun met trots getoonde Israëlische vlag probeert te verbranden.

Hetzelfde gebeurde eerder dit jaar weer, door dezelfde persoon. De daad was overduidelijk gepleegd vanuit anti-Joods en anti-Israëlisch oogmerk. Een echte ‘hate crime’ dus. Een Israëlische uitbater kan blijkbaar niet eens een vlag uithangen. Dit zien we toch ook niet bij Chinese of Griekse restaurants? Waar waren de protesten op de Dam na dit tafereel?

Dan springen we iets vooruit in de tijd, namelijk het jaar 2018. Het YouTube-kanaal Bondgenoten plaatst op 13 december een video waarin één van hen over straat liep met een een keppeltje op, ofwel de kippah. Een accessoire die eigenlijk elke gelovige Jood wel eens draagt. Toen zij in het Utrechtse Kanaleneiland aankwamen begon de sfeer al grimmig te worden. ‘’Kankerjood’’ aldus een willekeurige omstander (uiteraard van niet-Westerse komaf). Na verhaal halen ontkent de ogend onverschillige jongen het. Zelfs medewerkers van de Albert Heijn zaten de jongen met kippah uit te lachen. Ik neem aan dat deze jongens daarna op staande voet ontslagen zijn? Of krijgt de Albert Heijn dan het verwijt racistisch te zijn? Je weet het maar nooit in deze tijd. Men is knettergek geworden. Helaas is dit voor veel Joden in Nederland de realiteit, dag in dag uit maken zij deze intimidaties mee. Waar waren de protesten na aanleiding van dit filmpje? Hoe vaak moeten we dit als maatschappij nog accepteren? Waar waren de mensen die heden ten dage al deugend op de Jaarbeurs staan te demonstreren?

2019, 12 maart, verscheen een artikel over de Utrechtse Rabbijn Aryeh Heintz in het Reformatorisch Dagblad. Heintz, een chassidisch rabbijn, wordt vaak geconfronteerd met scheldkanonnades vanwege zijn uiterlijk. Sommige delen van Utrecht mijdt hij uit voorzorg maar. Rotjood! Kankerjood! Mensen die de Hitlergroet brengen. Even een dagelijkse kijk in het leven van deze Rabbijn, maar ook het leven van vele duizenden andere leden van de Joodse gemeenschap. Puur en keihard antisemitisme, het valt niet meer te ontkennen. Het lijkt wel alsof de gevestigde politiek, op een aantal partijen na, het allemaal maar accepteren. Waar waren de protesten?

Later op 19 maart hetzelfde jaar, verscheen er een artikel op Joods.nl. Op de bekende Albert Cuypmarkt in Amsterdam hakte een eigenaar van een waterpijpwinkel in op twee onschuldige Joodse ondernemers. Zij werden later naar het ziekenhuis afgevoerd. De man was volgens bekenden een geradicaliseerde moslim die puur vanuit haat handelde. Waar waren de protesten?

Enfin, de hypocrisie is tenenkrommend. We moeten elke vorm van racisme en discriminatie veroordelen. Maar er wordt met twee maten gemeten. Er bestaat niet alleen anti-zwart racisme. Joden in Nederland en Europa zijn onder andere door de massa-immigratie en de islamisering niet meer zeker van hun leven. Nogmaals, waar blijven die protesten nou?

Advertentie (4)