Waarom zoveel jongeren besmet raken met het coronavirus

Nieuwe virus afdeling Sheba Medical Center. Foto Sheba

Het lijkt erop dat de gemiddelde leeftijd van mensen die wereldwijd worden geïnfecteerd iets jonger is dan in het voorjaar. In Israël is volgens Sheba Medical Center’s Dr. Eyal Zimlichman de gemiddelde leeftijd van geïnfecteerde mensen nu rond de 40.

De oorzaak is volgens experts omdat jongeren socialer zijn en minder geneigd zijn om aanbevelingen op te volgen. Een andere reden is dat er meer tests worden uitgevoerd.

Deze trend is ook zichtbaar in de Verenigde Staten, zoals opgemerkt door wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Recente gegevens uit Florida, Texas en Arizona – staten met een hoog infectiepercentage – duiden op een sterke stijging bij patiënten van 40 jaar en jonger.

Volgens het Florida Department of Health daalde de mediane leeftijd voor coronavirus patiënten in Florida van 65 jaar begin maart tot 36 jaar vorige week.

Het virus is niet veranderd, vertelden wetenschappers aan The Jerusalem Post. Het gedrag van jongeren is eerder verschoven naarmate de beperkingen werden opgeheven en zij zichzelf en de rest van het publiek in gevaar brengen.

“De jongeren nemen geen voorzorgsmaatregelen”, zegt Dr. Rivka Abulafia-Lapid, een expert in microbiologie, immunologie en virussen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “Ze dragen geen maskers of zijn onvoorzichtig met hygiëne en sociale afstand – en denken dat dit virus niet zeer besmettelijk is, jongeren in restaurants, cafés en clubs doen alsof het virus is verdwenen.

“Deze jonge mensen denken dat ze niet besmet zullen raken of dat ze niet erg ziek zullen worden”, vervolgde Abulafia-Lapid. ‘Oudere mensen dragen daarentegen hun masker, houden afstand en wassen hun handen’ omdat ze begrijpen dat ze het meeste risico lopen.

Maar ze voegt er aan toe dat een andere reden voor de toename van jonge viruspatiënten, althans in Israël, is dat het land meer tests uitvoert. Zo is het aantal dagelijks tests gestegen van minder dan 10.000 mensen per dag tot gemiddeld 17.000 per dag.

Cyrille Cohen, hoofd van het immunotherapie-laboratorium aan de Bar-Ilan Universiteit, zegt dat het grote risico bij het ziek worden van jongere mensen is dat ze het virus kunnen verspreiden naar oudere volwassenen

Galia Barkai, hoofd van het telegeneeskunde programma van Sheba Medical Center, vertelde bijvoorbeeld aan de Post dat de coronavirus afdeling van het ziekenhuis de afgelopen weken meer patiënten begint te zien en dat hun leeftijd begint te stijgen.

Abulafia-Lapid zei verder “hoewel jonge mensen in de meeste gevallen gelijk hebben dat ze niet ziek zullen worden van het coronavirus is dit niet altijd het geval.

Volgens Abulafia-Lapid ontwikkelt ongeveer 5% tot 10% van de mensen onder de 55 jaar die COVID-19 oplopen ernstig ziekteverschijnselen.

“Wanneer COVID-19 zich bij jongere mensen ontwikkelt hebben ze vaak ernstige symptomen”, merkte ze op. ‘We weten niet altijd welke onderliggende medische aandoeningen we in ons lichaam hebben, en we weten niet altijd wat er zal gebeuren als ons lichaam in aanraking komt met het virus.

Bovendien tonen recente studies aan dat er nog maandenlang nawerkingen kunnen optreden van zelfs milde gevallen van COVID-19.

Een onderzoek dat deze week is gepubliceerd door het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem toont aan dat meer dan de helft van de patiënten met het coronavirus enkele weken na herstel algemene zwakte en ademhalingsproblemen blijven vertonen, ongeacht of de ziekteverschijnselen mild, matig of ernstig zijn geweest.

Bovendien zijn er meerdere gevallen in Israël en andere landen bekend van kinderen en tieners die zijn opgenomen op intensive care-afdelingen met een multisysteem-inflammatoire aandoening nadat ze waren hersteld van het virus.

Dit fenomeen wordt nu aangeduid als pediatrisch inflammatoir multisysteem-syndroom dat tijdelijk geassocieerd is met SARS-CoV-2 of kortweg PIMS-TS.

‘We moeten leren dat we verantwoordelijk zijn voor onszelf en iedereen om ons heen’, zei Abulafia-Lapid. ‘Dit is iets waar iedereen aan moet denken.’

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl