‘Alsjeblieft, zet politiek opzij en accepteer onze hulp’ zegt Israëlische arts

Een van de vele gewonden in Beirut. Screenshot YouTube

Veel levens zullen onnodig verloren gaan als Libanese gewonden tijdens de havenexplosie van dinsdag in Beiroet niet naar Israël mogen gaan voor behandeling vanwege langdurige vijandschap tussen de twee landen, waarschuwden Israëlische artsen van ziekenhuizen in het noorden van Israël.

“Het zal onnodig lijden en de dood betekenen”, zegt Anthony Luder, een arts in het Ziv Medisch Centrum in Safed, tegen The Times of Israel, en voegde eraan toe dat de hele medische staf klaar is voor een toestroom van patiënten vanuit Beiroet, dat hemelsbreed slechts 160 km ver is.

Luder is bang dat de Hezbollah terreurgroep probeert te voorkomen dat gewonde Libanezen naar Israël worden overgebracht voor behandeling en voegt daaraan toe ‘deze mensen zullen het slachtoffer zijn van de terreur van Hezbollah, wat vergelijkbaar is met mensen die worden neergeschoten door de terreurgroep.’

Luder deed een emotionele oproep en zei: “Alsjeblieft, zet de politiek opzij en accepteer de hulp die we kunnen bieden.”

“We behandelden Libanezen de hele jaren tachtig en negentig”, en voegde eraan toe dat dit stopte vanwege de groeiende invloed van Hezbollah, die zich verzet tegen elk contact met Israël.

Ziekenhuisdirecteur Salman Zarka sprak ook scepsis uit dat Hezbollah, en in het bijzonder de leider Hassan Nasrallah, de Libanese burgers medische behandeling in Israël zou toestaan ​​en pleitte ervoor dat humanitaire zorgen voorrang zouden krijgen.

“Ik hoop echt dat Nasrallah ons in staat zal stellen levens te redden”, vertelde hij woensdagmiddag aan de publieke omroep KAN, terwijl hij erkende dat de kansen klein zijn. “Ziekenhuizen in Beirut kunnen de duizenden gewonden niet aan, omdat ook een aantal ziekenhuizen zwaar beschadigd is.

Luder, die de directeur is van de pediatrische afdeling en centraal stond in de Israëlische inspanningen om Syriërs in het Ziv ziekenhuis te behandelen tijdens een groot deel van de Syrische burgeroorlog, zei dat de ziekenhuizen in Libanon niet zijn uitgerust om het hoofd te bieden aan de duizenden gewonden.

‘We staan klaar om en alles is in gereedheid gebracht om alle Libanezen te helpen’, aldus Luder, ‘ dit is een humanitaire ramp van een enorme omvang, laat de gewonde Libanezen niet de dupe worden van de terreurgroep Hezbollah’.

Naast het ziekenhuis in Safed, heeft ook het Rambam ziekenhuis in Haifa afdelingen in gereedheid gebracht om gewonde Libanezen op te vangen en te verzorgen. Ook het Sheba Medical Center in Tel Hashomer en het Souroka ‘Ichilov’ ziekenhuis in Tel Aviv zeggen klaar te staan gewonde Libanezen op te vangen.

Eerder had de Israëlische regering al alle hulp aan Libanon aangeboden die nodig is waarbij premier Netanyahu opmerkte geen onderscheid te maken tussen regimes en de gewone mensen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!