Israëlische luchtmacht gaat deelnemen aan grote oefening in Duitsland

IAF F-35i wordt in de lucht bijgetankt. Foto IDF woordvoerderseenheid

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronavirus pandemie, zal de Israëlische luchtmacht deelnemen aan een grote 14 dagen durende oefening in Duitsland later deze maand. Tijdens hun verblijf in Duitsland zullen de Israëlische vliegtuigen over voormalig concentratiekamp Dachau vliegen en over het Olympisch dorp in München waar in 1974 11 Israëlische atleten werden vermoord door Palestijnse terroristen.

Ook de opperbevelhebber van de luchtmacht, Maj.-Gen. Amikam Norkin zal aan het begin van de oefening ook in Duitsland aanwezig zijn en ontmoetingen hebben met zijn Duitse collega Lt.Gen. Ingo Gerhartz.

Tijdens de twee weken durende oefening zullen squadrons luchtgevechten, langeafstandsvluchten en het bijtanken in de lucht oefenen.

IAF-piloten zullen ook deelnemen aan de Multinational Air Group (MAGDAY’s) die wordt georganiseerd door de Duitse luchtmacht met de deelname van verschillende luchtmachten van NAVO-geallieerde landen in Noord-Europa.

Duitsland zet zich sinds 2019 in voor het organiseren van MAGDAY’s. De oefeningen vinden vier keer per jaar plaats, de laatste keer tussen 22 en 25 juni met deelname van Zwitserland, Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De deelname aan de oefening in Duitsland is de eerste keer dat Israëlische troepen het land verlaten sinds de coronavirus pandemie eerder dit jaar uitbrak. Alle internationale oefeningen werden in maart geannuleerd, behalve een klein aantal luchtmachtoefeningen die uitsluitend in de lucht plaatsvonden zonder deelname op de grond.

Enkele maanden nadat het bevel was gegeven en ondanks de aanhoudende pandemie, handhaaft het volgens de IAF-website “zijn operationele geschiktheid en capaciteiten volledig” en “voert het voortdurend gezamenlijke oefeningen uit, waaronder internationale samenwerking, om het luchtoverwicht in het Midden Oosten te behouden. ”

Verleden week maandag namen F-35’s van de IAF en de Amerikaanse luchtmacht onder het US Central Command (CENTCOM) deel aan de ‘Enduring Lightning 2’-oefening, de tweede sinds maart.

Lees ook:
Israëlische en Amerikaanse luchtmacht houden gezamenlijke F-35 oefening

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!