Belgische krant noemt Joodse wijk Antwerpen ‘coronavirus village’

Joodse wijk Antwerpen. Screenshot YouTube

Het Belgisch dagblad Le Soir ligt onder vuur vanwege een cartoon van 7 augustus van tekenaar Pierre Kroll, die de orthodox-joodse wijk van Antwerpen ‘coronavirus-dorp’ noemt, meldt JTA

Pierre Kroll, die in het verleden vaker is beschuldigt van antisemitisme voor verschillende eerdere cartoons maakte een tekening die een toeristenbus toon tonder de titel ‘Ga naar Antwerpen’. Een orthodox-joodse man fietst in de buurt zonder een gezichtsmasker, waarvan er verschillende op de grond rond de bus te zien zijn. Een tekst boven de buschauffeur luidt: “Na de dierentuin, gaan we rondtoeren in ‘Coronavirus Village’.”

Richard Kennigsman, een bekende Joods-Belgische satiricus, schreef op Facebook dat hoewel hij “Kroll niet een antisemiet heeft genoemd, zijn tekening als zodanig kan worden beschouwd”.

Tekening in Le Soir

Joel Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme, zei dat de karikatuur “opnieuw laat zien dat Kroll in zijn werken obsessief terugkeert naar Joden.” De karikatuur van 7 augustus is “subtiel in vergelijking met eerdere Kroll-werken”, voegde Rubinfeld eraan toe, waaronder een van een rijkelijk geklede joodse diamantenhandelaar die glimlachte terwijl hij het belastingkantoor bezocht te midden van ongelukkige en arme bezoekers.

In een interview in 2010 voor L’avenir zei Kroll dat hij “het niet kan verdragen beschuldigd te worden van antisemitisme” omdat hij dat niet is en “veel Joodse vrienden” heeft. Een vaak gehoord excuus.

De orthodox-joodse gemeenschap van Antwerpen heeft minder dan 20 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gehad, grotendeels dankzij een vroege en waakzame naleving van de maatregelen ter bestrijding van besmetting.

Le Soir en twee van haar hoofdredacteuren reageerden niet op het verzoek van JTA om commentaar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)