Blauw & Wit en Likud blijven ruziën

Benny Gantz tijdens een werkbezoek. Foto ministerie van Defensie

Twee dagen nadat de coalitiepartners Blauw & Wit en Likud overeenstemming hadden bereikt over wetgeving die hun regering nog eens 120 dagen ademruimte zou geven en de verkiezingen voorlopig uitstelde, hebben beide partijen weer hard naar elkaar uitgehaald in de Israëlische media.

Blauw & Wit-leider en minister van Defensie Benny Gantz beschuldigde tijdens een persconferentie met ultraorthodoxe verslaggevers premier Netanyahu ervan ‘verdeeldheid onder de Israëlische bevolking te zaaien’.

Daarnaast zei Gantz: “Als iemand deze komende 120 dagen weer verspilt, is dat een teken dat zijn bedoelingen onzuiver zijn en jullie weten dat ik niet degene ben.”

Hij liet ook doorschemeren dat Netanyahu vervroegde verkiezingen wil vanwege het lopende strafproces tegen hem, dat op 19 januari zal beginnen, en waarbij Netanyahu drie keer in de week in de rechtbank aanwezig zal moeten zijn.

Ook beloofde Gantz opnieuw de Blauw & Wit partij te gaan leiden mochten er nieuwe verkiezingen komen.

Gantz betreurde verder het gebrek aan bereidheid van de leiders van de ultraorthodoxe partijen, die hadden gezworen Gantz bij te staan ​​als Netanyahu zijn coalitieakkoord met Blauw & Wit wilde verbreken. “Ik denk dat de ultraorthodoxe partijen veel vastbeslotener hadden moeten zijn om zich aan de overeenkomst te houden.”

Gantz maakte duidelijk achter de coronavirus-tsaar, Ronni Gamzu, te staan die heeft geprobeerd duizenden ultraorthodoxe Israëli’s te beletten de jaarlijkse Rosh Hashanah-bedevaart te maken naar het graf van wijlen Rabbi Nachman van Bratslav in Uman, Oekraïne. Gamzu kreeg daar veel kritiek door te verduren. Woensdag echter maakte de regering van Oekraïne bekend de grenzen van het land tot eind september te sluiten voor buitenlanders.

“Alle Israëli’s hebben offers moeten brengen vanwege het coronavirus”, en noemde als voorbeeld de nabestaanden van gesneuvelde soldaten en terreurslachtoffers die dit jaar Memorial day de graven van hun dierbaren niet konden bezoeken.

Tenslotte beloofde Blauw & Wit-voorzitter geen verdeeldheid te zaaien tussen het religieuze en seculiere publiek van Israël.

Waarbij hij letterlijk zei: “Ik zal nooit een hatelijk discours voeren tegen de ultraorthodoxen of iemand anders. Dit is niet mijn manier, niet toen ik in het leger zat, niet wanneer ik een burger ben en niet wanneer ik in de politiek zit.”

De Likud partij, waarvan leden de afgelopen weken en dagen niets anders deden dan Gantz persoonlijk aan te vallen, reageerde als door een ‘adder gebeten’:

“De dagelijkse aanvallen van Blauw & Wit op premier Netanyahu en de Likud zullen niet helpen”, waarbij zij Gantz ervan beschuldigden de regering van binnenuit te saboteren.

Wort vervolgd na de Joodse Feestdagen is de algemene verwachting in Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)