Schat van 425 gouden munten ontdekt

Klein gedeelte van de goudschat. Foto Yoli Schwartz / IAA

Bij een archeologische opgraving in de buurt van Yavne hebben jongeren een zeldzame schat van 425 gouden munten uit de tijd van het Kalifaat van de Abbasiden ontdekt, zo’n 1100 jaar geleden.

Om voor de hand liggende reden heeft de Israel Antiquities Authority (IAA) de exacte locatie waar de munten zijn ontdekt niet bekend gemaakt.

Oz Cohen was een van de tieners die de schat ontdekte: “Het was geweldig, ik groef in de grond en tijdens het graven zag ik iets dat leek op hele dunne bladeren, maar toen ik weer keek, zag ik dat dit gouden munten waren. Het was echt spannend om zo’n speciale en oude schat te vinden.”

Liat Nadav-Ziv en Dr. Elie Haddad, die beide toezicht hielden op de opgravingen, zijn van mening dat degene die de munten heeft begraven ze ook weer terug wilde en dat de vondst zou kunnen wijzen op internationale handel door de bewoners van het gebied.

“We kunnen alleen maar raden wat hem ervan weerhield terug te keren om deze schat te op te graven. Het vinden van gouden munten, zeker in zo’n aanzienlijke hoeveelheid, is uiterst zeldzaam. We vinden goud bijna nooit bij archeologische opgravingen, aangezien het altijd buitengewoon waardevol is geweest, omgesmolten en hergebruikt van generatie op generatie.

De goudschat. Foto Yoli Schwartz/IAA
Oz Cohen tijdens het vinden van de gouden munten. Foto IAA
Liat Nada van de IAA. Foto Yoli Schwartz / IAA

De munten zijn gemaakt van puur goud dat niet oxideert in de lucht en zijn in uitstekende staat gevonden.

“Het totale gewicht van de schat – ongeveer 845 gram puur goud – moet aan het einde van de 9e eeuw een aanzienlijk bedrag zou zijn geweest”, zei Dr. Robert Kool, een muntexpert bij de IAA.

Kool voegde daaraan toe: “Met zo’n bedrag kon iemand bijvoorbeeld een luxe huis kopen in een van de beste wijken van Fustat, de enorme rijke hoofdstad van Egypte in die tijd”. De regio maakte destijds deel uit van het Abbasidische kalifaat dat zich uitstrekte van Perzië tot Noord-Afrika, met een centrale regeringszetel in Bagdad.

“De voorraad bestaat uit volledige gouden dinars, maar ook – wat ongebruikelijk is – bevat ongeveer 270 kleine goudstapeltjes en stukjes gouden dinars die als kleingeld zijn gesneden,” zei Kool.

Overzicht van de vindplaats. Foto IAA

Wat uitzonderlijk zeldzaam is en nooit eerder werd gevonden bij opgravingen in Israël, is dat een van die stukjes, een fragment was van een gouden solidus van de Byzantijnse keizer Theophilos (829 – 842 van de gewone jaartelling), geslagen in de hoofdstad van het rijk, Constantinopel.

“De verschijning van dit kleine Byzantijnse muntfragment in een islamitische muntenvoorraad is een zeldzaam materieel bewijs van de voortdurende verbindingen (oorlog, handel) tussen de twee rivaliserende rijken gedurende deze periode”, zei Kool.

Hij voegde er aan toe: “Deze zeldzame schat zeker een belangrijke bijdrage zal leveren aan het onderzoek, want dit soort vondsten in Israël uit de Abbasidische periode zijn zeldzaam. Hopelijk vertelt de studie van de schat ons meer over een periode waarvan we nog weinig weten.”

1.100 jaar oude gouden munten. Foto Yoli Schwartz /IAA
1.100 jaar oude spijker. Foto Yli Schwartz / IAA
Liat Nadav met een van de gouden munten. Foto Yoli Schwartz / IAA

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)