Britse minister van Buitenlandse Zaken krijgt in Israël de wind van voren

Minister van defensie Benny Gantz (L) met Britse minister Raab

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, die op een kort bezoek in Israël en de Palestijnse gebieden is, kreeg tijdens zijn gesprekken met premier Netanyahu, minister van Defensie Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazi, de wind van voren vanwege de Engelse houding ten aanzien van het wapenembargo tegen Iran.

Tijdens zijn ontmoeting met premier Netanyahu toonde deze zijn ongenoegen en zei tegen Raab dat hij van Groot-Brittannië verwacht dat het zijn beleid ten opzichte van Iran verandert en dat het zich aansluit bij de Amerikaanse sancties om te voorkomen dat Iran zich bewapent met dodelijke wapens of doorgaat naar een kernwapen.

“Kijk naar de agressie van Iran vandaag, zonder kernwapen. Wat een enorm gevaar zou Iran zijn voor de hele wereld als het een kernwapen zou krijgen,” voegde Netanyahu daaraan toe.

Minister van Defensie was het volgende adres waar Raab op bezoek ging en van Gantz kreeg hij te horen dat “tegen de achtergrond van recente ontwikkelingen in de VN-Veiligheidsraad er een route moet worden gevonden om opnieuw een wapenembargo in te stellen tegen Iran, dat de regionale stabiliteit ondermijnt en zijn nucleaire bewapeningsprogramma voortzet.”

Tevens sprak Gantz de wens uit om de betrekkingen met andere potentiële partners in het Midden-Oosten te bevorderen, wat zou bijdragen aan de regionale welvaart. Gantz zei de Palestijnen op te roepen om de veiligheidssamenwerking en de onderhandelingen met Israël te hervatten en niet achter te blijven.

Dit laatste zei Gantz in de wetenschap dat Raab later vandaag bij de Palestijnse leiders op bezoek gaat.

Het laatste adres voor Raab was minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazi en hoewel het de bedoeling van Raab was om bij Israël aan te dringen op hervatting van de dialoog met de Palestijnen, kreeg hij ook van Ashkenazi te horen dat Iran toch belangrijker was in het licht van stopzetten van het wapenembargo tegen dat land.

“We waren teleurgesteld over de stemmen van de E3-landen”, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, in de Veiligheidsraad over de verlenging van het wapenembargo tegen Iran”, zei Ashkenazi. “De E3-landen moeten begrijpen dat de zorg voor regionale stabiliteit en het voorkomen van de bewapening van Iran een wereldwijd belang is.

De wereldwijde inspanning om de Iraanse agressie een halt toe te roepen, moet in daden worden uitgedrukt, niet alleen in verklaringen. Er is tijd om te corrigeren. Ik roep alle landen op om zich aan te sluiten bij de eis van de VS om het sanctiemechanisme tegen Iran te herstellen”, zei Askenazi.

Ashkenazi bedankte Raab voor de recente erkenning door Groot-Brittannië van Hezbollah als een terreurgroep.

Verder bespraken ze bilaterale kwesties, waaronder de handel tussen Israël en Groot Brittannië wanneer dat land de EU heeft verlaten en regionale kwesties, van Iran tot de burgercrisis in Libanon, tot de bewapening van Hezbollah en de normaliseringsovereenkomst met de VAE.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)