Onrustig aan Israëls noord- en zuidgrens

Aanval IDF op Hezbollah doelen. Screenshot Channel 12

Afgelopen nacht was het onrustig aan zowel de noordgrens als de zuidgrens van Israël, waarbij na aanvallen van Hezbollah en Hamas, de IDF doelen in zuid Libanon alsook in Gaza heeft aangevallen. Ondertussen is in Gaza een vertegenwoordiger uit Qatar met 30 miljoen dollar gearriveerd.

De IDF had eerder op dinsdagavond bekend gemaakt dat er een veiligheidsincident had plaatsgevonden in het gebied rond het Israëlische dorp Manara. Inwoners hadden opdracht gekregen om in hun huizen te blijven en zich voor te bereiden op een verblijf in de schuilkelder.

Het bleek dat er vanuit zuid Libanon door leden van de terreurgroep Hezbollah op Israëlische soldaten was geschoten.

Nadat de IDF met behulp lichtfakkels, helikopters en vliegtuigen het gebied had gecontroleerd op mogelijke infiltratie vanuit zuid Libanon, werden voor het eerst sinds 2006 observatieposten van Hezbollah beschoten.

“We zien dit als een zeer ernstige gebeurtenis. De IDF zal een hoog niveau van alertheid blijven handhaven en de soevereiniteit van Israël en de veiligheid van de inwoners zoveel als nodig waarborgen,” zei het leger in een later uitgegeven verklaring.

Saillant detail is dat premier en zijn gezin op dit moment op vakantie zijn in het in noord Israël gelegen Safed, waar hij op door de IDF op de hoogte werd gehouden en veiligheidsinstructies kreeg.

Ook minister van Defensie Gantz, werd door de IDF op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in het noorden.

Min of meer tegelijkertijd viel de IDF Hamas doelen in Gaza aan nadat gedurende dinsdag 29 branden waren ontstaan door ballonnen met brandende objecten en explosieven die vanuit Gaza richting Israël waren opgelaten.

Daarbij werd volgens ondergrondse infrastructuur van Hamas geraakt, aldus de IDF in een verklaring.

De aanvallen vonden plaats kort nadat een vertegenwoordiger van Qatar in Gaza was gearriveerd met een koffer met daarin 30 miljoen dollar.

Zijn aankomst komt een dag nadat de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq al-Awsat meldde dat het hoofd van het IDF Zuidelijk Commando, generaal-majoor Herzi Halevi, deze week Qatar heeft bezocht in een poging om een ​​staakt-het-vuren met de Hamas te sluiten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)