Israëls spionagesatelliet laat verwoesting Palmyra zien

Beeld ministerie van Defensie Israël

Het ministerie van Defensie heeft enkele van de eerste foto’s vrijgegeven die zijn gemaakt door de Ofek 16, de nieuwste spionagesatelliet van Israël, waarop de grotendeels verwoeste oude ruïnes in de centrale Syrische stad Palmyra te zien zijn.

De op 6 juli door het ministerie van Defensie gelanceerde satelliet Ofek 16 ging eerst om een baan om de aarde en activeerde een week later zijn krachtige camera. De beelden die de satelliet sindsdien maakt waren tot nu toe niet vrij gegeven.

Beeld ministerie van Defensie Israël

De drie gedetailleerde zwart-witfoto’s concentreerden zich op twee hoofdlocaties in Palmyra: een Romeins amfitheater en de Tempel van Bel, of Ba’al.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat er geen verborgen betekenis is voor deze specifieke locaties in Syrië. Er worden geen hints gegeven of dreigementen gemaakt.

In 2018, kort nadat Israël de voorganger van de Ofek 16, de Ofek 11, lanceerde, gaf het ministerie van Defensie beelden vrij van het paleis van de Syrische dictator Bashar Assad, in wat werd gezien als een stilzwijgende bedreiging tegen de sterke man, die nauw verbonden is met Iran en de terreurgroep Hezbollah.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!