Tech2Peace brengt Israeliers en Palestijnen samen

Israëli’s en Palestijnen nemen deel aan een Tech2Peace-sessie in Yerucham, augustus 2020. Foto: Micha Silverman- Tech2Peace

Met meer dan 6.500 actieve ondernemingen die vermeld staan ​​op Start-Up Nation Central, de NGO die de Israëlische innovatie scène volgt, is het geen verrassing dat het Israëlische tech-ecosysteem wereldberoemd is. Minder bekend is dat het Palestijnse technologielandschap de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid. 

Nu meer Israëlische bedrijven Palestijns talent willen inhuren en organisaties zoals VC-firma Sadara Ventures, die zich exclusief richt op de Palestijnse technologiesector, en softwarebedrijf EXALT Technologies, het voortouw nemen bij het bevorderen van Palestijnse technische initiatieven, hebben de twee partijen het afgelopen decennium een ​​aantal belangrijke gezamenlijke samenwerkingen meegemaakt.

Tech2Peace is een onafhankelijk initiatief dat verbinding maakt tussen Arabische en Joodse jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden door middel van high-tech training en vredesopbouw en valt op als een belangrijk initiatief dat technisch onderwijs gebruikt om de partijen bij elkaar te brengen. De groepen komen samen voor seminars van twee weken in verschillende steden en dorpen in Israël.

Twee jaar geleden ontving de organisatie de Israeli Hope Prize van de Israëlische president Reuven Rivlin voor projecten die inclusiviteit en coëxistentie nastreven.

Opgericht in 2017 door een groep technologieprofessionals en vredestichters, heeft Tech2Peace snel grip gekregen op het aanpakken van een van ‘s werelds meest hardnekkige conflicten.

Volgens Jaber is het de missie van Tech2Peace om Israëlische en Palestijnse jongeren uit te rusten met de nodige vaardigheden om een ​​grotere toekomstige samenwerking en coëxistentie te verzekeren. Deelnemers wonen seminars bij over onderwerpen als web building, Python-programmering en grafisch ontwerp en nemen deel aan ervaringsgerichte workshops die helpen om het conflict op een basisniveau menselijker te maken.

Groepen Israëli’s en Palestijnen nemen deel aan een Tech2Peace-sessie in Yerucham, augustus 2020. Foto: Micha Silverman- Tech2Peace

“Onze visie is om die deelnemers te helpen met elkaar samen te laten werken, samen startups op te richten, elkaar beter te begrijpen, meer empathie voor elkaar te hebben, omdat we alleen op die manier geloven dat we de zaden kunnen kweken voor vrede in deze regio,”vertelde Jaber aan NoCamels.

Elk jaar organiseert Tech2Peace twee aparte sessies met dagelijkse trainingen en workshops die ongeveer twee weken duren. Deze zomer organiseerde de organisatie van 9-20 augustus een sessie in de Zuid-Israëlische stad Yeruham, en van 24 augustus tot 4 september organiseert ze een tweede sessie in de Arabische stad Jisr az Zarqa ten noorden van Ceasarea.

“We dachten dat een veilige plek voor hen een beetje ver weg was van waar ze zich gewoonlijk graag openstellen en praten over de dingen waarover ze gewoonlijk niet durven te praten als ze in hun woonplaats zijn”, vertelt Jaber aan NoCamels.

Daarnaast moest alles worden georganiseerd in overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen vanwege de aanhoudende virus pandemie.

“Ondanks de sluitingen van de grenzen zijn we erin geslaagd om dit seminarie mogelijk te maken met 30 deelnemers uit zowel Palestina als Israël”, voegt Jaber toe. ‘Het was een wonder dat het gebeurde. Het is erg moeilijk om de vergunningen te krijgen voor het beleid om Israël binnen te komen en gedurende deze tijd. “

De programma’s van Tech2Peace bevorderen duurzame relaties tussen Israëlische en Palestijnse deelnemers, aangezien ze niet alleen ambassadeurs voor vredesopbouw worden, maar ook vaardigheden ontwikkelen voor een carrière in hightech. Sommige alumni van Tech2Peace werken al aan succesvolle interculturele startups, en Tech2Peace organiseert vaak alumni-evenementen, zowel fysiek als op Zoom, om deze relaties te onderhouden.

Jaber had eerder een evenement georganiseerd op de Facebook-campus van Tel Aviv en had sprekers van Facebook meegebracht om te bespreken hoe technologie de betrekkingen tussen Israëli’s en Palestijnen kan helpen herstellen. Tech2Peace heeft ook een actieve alumni Facebook-groep waarvan de leden hun ervaringen met het programma en hun toekomstige inspanningen bespreken.

Israëli’s en Palestijnen nemen deel aan een Tech2Peace-sessie in Yerucham, augustus 2020. Foto: Micha Silverman- Tech2Peace

“De deelnemers waren zo blij elkaar weer te zien”, zegt Jaber. “We hadden weer een aantal dialoogsessies, het helpt hen om deze stilte tussen hen te doorbreken.”

Daarnaast organiseerde Tech2Peace de afgelopen maanden ongeveer acht Zoom-meetups, waaronder dialoogsessies, technische workshops en taaluitwisselingsevenementen. Aan elk van deze Zoom-evenementen namen meer dan 50 mensen deel.

Jaber merkt ook op dat veel deelnemers vrijwilligerswerk doen en fulltime voor de ngo werken, waarbij sommigen zelfs studiebeurzen krijgen om voor Tech2Peace te werken. Jaber, die opgroeide in Oost-Jeruzalem en Arabisch maar weinig Hebreeuws sprak, nam jaren geleden deel aan een van de twee weken durende programma’s van de organisatie en werd kort daarna lid van het bestuur van de NGO.

Tijdens zijn studie IT aan een universiteit op de Westelijke Jordaanoever realiseerde Jaber zich dat hij een hightech baan in Israël wilde krijgen, maar dat hij de connecties, enkele noodzakelijke vaardigheden en een begrip van de Joodse cultuur ontbrak. Na het twee weken durende programma van Tech2Peace zegt hij dat hij technologische vaardigheden heeft verworven, maar ook zijn Palestijnse perspectief deelde met zijn Israëlische collega’s om hen te helpen hem beter te begrijpen.

“Nadat die twee weken voorbij waren, voelde ik me veel sterker om meer in Jeruzalem rond te trekken, naar onze vrienden te gaan, en om ook naar andere Hebreeuws-sprekende steden in Israël te gaan”, zei Jaber. “Ik begon het land weer met meer zelfvertrouwen te ontdekken en toerde er met veel plezier rond.”

Mede-oprichter van Tech2peace, Tomer Cohen, vertelde NoCamels dat: “In een realiteit waarin Israëli’s en Palestijnen elkaar zelden ontmoeten en positieve interacties hebben, we het geluk hebben dat we een platform kunnen bieden aan toekomstige leiders in de technische industrie en de publieke sector van beide. kanten om langdurige vriendschappen en partnerschappen op te bouwen.”

Door de jaren heen heeft Tech2Peace samengewerkt met organisaties als Microsoft, Google for Startups, WeWork en IWG plc, voorheen Regus. Volgens Jaber organiseerde Google for Startups een mini-hackathon voor de workshops van Tech2Peace, waarin deelnemers leerden zaken te modelleren, ontwikkeling van app’s, pitching en spreken in het openbaar.

“Google hield van ons en wilde graag met ons werken omdat Google gelooft in diversiteit en het belang ervan voor het personeelsbestand”, vertelt Jaber aan NoCamels. “Ze vinden het geweldig dat we een zeer diverse groep zijn van religieuze, niet-religieuze, Arabisch, Hebreeuws sprekende Palestijnen en Israëli’s”.

Meer recentelijk werd de organisatie door de MIT International Science and Technology Initiatives gevraagd om te helpen bij de implementatie van het model op andere locaties wereldwijd.

Tech2Peace hoopt dat de deelnemers via haar programma’s zullen zien hoe technologie een gemeenschappelijke basis kan zijn tussen Palestijnen en Israëli’s, de dialoog kan bevorderen en kan leiden tot nauwere contacten in de toekomst.

“De twee weken durende seminars van Tech2Peace bieden, samen met ons Alumni programma, zinvolle en nuttige tools voor onze groeiende gemeenschap. Het is onze missie om de komende jaren een grotere impact te hebben door middel van ons unieke model van technologie, ondernemerschap en dialoogtraining ”, aldus besloot Cohen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!