De eerste verdedigingslijn aan Israëls noordgrens is de IDF observatie-eenheid

Een soldaat in de elektronische observatie-eenheid van de IDF. Ze kunnen urenlang verdachte bewegingen volgen voordat de troepen het bevel krijgen het vuur te openen of zich terug te trekken. Foto IDF woordvoerders eenheid

Het zijn twee spannende weken geweest, nadat twee incidenten in minder dan twee weken aan twee verschillende grenzen in het noorden van Israël door IDF troepen werden verijdeld.

Het begon allemaal nadat een Hezbollah-lid met vijf anderen werd gedood bij een aan Israël toegeschreven luchtaanval op 20 juli tegen doelen van het Syrische regime ten zuiden van Damascus.

Hezbollah zei destijds dat een reactie op de dodelijke aanval ‘onvermijdelijk’ was waarop de spanningen begonnen op te lopen. Israël bereidde zich voor door de inzet van geavanceerde inlichtingen systemen, samen met troepenversterkingen en een verbod voor militaire voertuigen om in de buurt van de grens te komen.

Maar het leven ging normaal verder door voor de inwoners van de Golan en Galilea tot een week later, toen een groep van ongeveer vijf gewapende Hezbollah-terroristen Israël probeerden te infiltreren. Nadat ze enkele meters het Israëlische grondgebied waren binnengedrongen bij Har Dov, ook wel Sheba Boerderijen genoemd, openden IDF-troepen het vuur waarop de terroristen snel de benen namen.

De cel werd opgemerkt door ‘veldwaarnemers’, toen ze langzaam in de richting van Israël bewogen. De terroristen werden gedurende enkele uren scherp in de gaten gehouden voordat ze Israël binnenvielen.

Beide infiltratiepogingen werden opgemerkt door veldintelligentietroepen die behoren tot de elektronische observatie-eenheid van de IDF welke uitsluitend bestaat uit vrouwen. Zij brengen hun dagen door via hun computerschermen de grenzen van Israël in de gaten te houden.

Net als in deze twee gevallen kunnen zij urenlang verdachte bewegingen volgen voordat de troepen het bevel krijgen om het vuur te openen of zich terug te trekken.

De troepen zijn de ogen van de IDF. Deze vrouwelijke soldaten van de elektronische observatie-eenheid zijn in staat elke infiltratie elektronisch op te merken en door te geven aan de troepen in het veld.

Ze worden geholpen door een van de “Mars” multisensorische systemen van de IDF, ontwikkeld door Elbit Systems. De warmtebeeldcamera maakt gebruik van ongekoelde sensortechnologie en combineert een laserafstandsmeter, GPS, kompas, dag kanaal en opnamesysteem. Vanwege zijn geavanceerde observatie- en doelwit acquisitiemogelijkheden, en omdat het een lichtgewicht systeem is, is ‘Mars’ vooral geschikt voor de infanterie en speciale eenheden.

Ze kunnen het hele plaatje zien met een groothoeklens, ze staan ​​in contact met de eenheden in het veld en geven hen de locatie van de verdachte(n) en aanbevelingen die kunnen helpen te bepalen op wie ze het vuur moeten openen en op wie niet.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)