Protest in Israël tegen Armeense provocaties

Meer dan 400 Azerbeidzjanen in Israël hielden een protest in Tel Aviv tegen Armeense provocaties op de Armeens-Azerbeidzjaanse grens. Ondertussen escaleert het geweld tussen de twee landen, zonder interventie van de VN Veiligheidsraad of internationale gemeenschap.

Een organisatie met de naam “Het Azerbeidzjaanse Huis” hield een bijeenkomst in Tel Aviv om te protesteren tegen wat zij Armeense provocaties noemden. Ook lieten zij hun steun blijken aan de Azerbeidzjaanse strijdkrachten die verwikkeld zijn in gevechten met het Armeense leger, in wat de meest serieuze escalatie van geweld in jaren wordt genoemd. 

De deelnemers zwaaiden met vlaggen van Azerbeidzjan en Israël en hielden foto’s vast van Azerbeidzjaanse militairen die gesneuveld waren in recente botsingen. 

Tijdens de actie legden de deelnemers aan de bijeenkomst een verklaring af waarin ze krachtig protesteerden tegen de provocaties van de Armeense strijdkrachten. ‘De inwoners van Israël van Azerbeidzjaanse afkomst zijn trots op de successen van het Azerbeidzjaanse leger’, benadrukte de verklaring vooral.

De troepen van Armenië en Azerbeidzjan beschieten elkaar sinds vandaag met zware artillerie en drones, waarbij aan beide kanten op dinsdag ten minste 16 mensen omkwamen, waaronder een Azerbeidzjaanse generaal. De schermutselingen op de grens tussen de twee landen in de zuidelijke Kaukasus begonnen zondag.

Armeense en Azerbeidzjaanse strijdkrachten zijn vaker betrokken bij botsingen. De huidige schermutselingen zijn de meest ernstige vijandelijkheden sinds 2016, toen tientallen soldaten werden gedood in 4 dagen van gevechten.

De twee buren in de zuidelijke Kaukasus zijn verwikkeld in een conflict over Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan. Officieel behoort de regio bij Azerbeidzjan, maar de facto is het sinds het einde van een oorlog in 1994 in handen van Armenië, die het gebied laat besturen door de internationaal niet-erkende Republiek Artsach.

In Azerbeidzjan wonen circa 16.000 Joden. Wereldwijd zijn er circa 80.000 Joden met een Azerbeidzjaanse achtergrond.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)