Grootste gaarkeuken van Eilat staat op instorten door het coronavirus

Gaarkeuken van Beit Raphael in Eilat. Foto Beit Raphael.

De grootste gaarkeuken van Eilat staat op instorten als gevolg van beperkingen door het coronavirus waardoor ze het grootste deel van de voedselvoorraad niet kunnen ontvangen.

De soepkeuken van Beit Raphael – Latel Eilat ontving vroeger veel overtollig voedsel dat aan het eind van de dag werd verzameld bij de vele hotels in de stad.

Aangezien Eilat een belangrijke toeristische bestemming is, met duizenden vakantiegangers die elk jaar naar de zuidelijke stad trekken, betekende dit dat er altijd veel eten beschikbaar was om de behoeftigen van de stad te voeden. Toen hotels werden gesloten tijdens de eerste golf van de coronavirus pandemie, kwam de gemeente Eilat tussenbeide om voedsel te verspreiden.

Nu zijn de hotels weer geopend en keren toeristen terug naar de stad. De nieuwe regelgeving van het ministerie van Volksgezondheid houdt echter in dat hotels geen overtollig voedsel meer hebben, omdat ze alleen kant-en-klaarmaaltijden mogen serveren.

Dit wordt nog verergerd doordat het aantal mensen dat voedsel nodig heeft in de stad verdrievoudigd is sinds het begin van de uitbraak, gezien de door het coronavirus veroorzaakte economische crisis.

Terwijl Beit Raphael zo hard mogelijk werkt, heeft de gaarkeuken sindsdien een schuld van 120.000 shekel (30.000 euro) opgebouwd, iets wat de oprichter en directeur omschrijft als een doodvonnis.

“Vóór het coronavirus hebben we honderden bewoners kunnen helpen. Tijdens de eerste golf, toen honderden nieuwe arme mensen kwamen, verzamelde iedereen zich en werden we overstelpt met hulp. We zijn begonnen met het uitdelen van voedsel aan duizend mensen per dag en soms meer, ”zei de oprichter en directeur van Beit Raphael, Zilli Grossman in een verklaring.

“Sinds een maand komt er bijna geen eten meer van de hotels en heb ik honderden mensen die ik niet te eten kan geven.”

Grossman, die in Jeruzalem woont, weigert haar levenswerk op te geven en pendelt een paar dagen per week naar Eilat om in de gaarkeuken te werken. ‘Ik kan de zaak niet laten instorten,’ legde ze uit.

Als een stad die sterk afhankelijk is van het toerisme werd de economie van Eilat tijdens de eerste golf harder getroffen dan welke andere stad in Israël dan ook.

Eind april bedroeg het werkloosheidspercentage in de stad 45,6% en had bijna een kwart van de gezinnen beide ouders zonder werk.

“Vanwege de ernstige impact van de coronavirus crisis op de toeristenindustrie, lijdt het geen twijfel dat het herstel van Eilat lang zal duren en dat het werkloosheidspercentage de komende maanden hoog zal blijven”, zegt burgemeester van Eilat Meir Yitzhak Halevi.

“Dit is een acute klap voor het leven van onze bewoners. We moeten snel werkgelegenheid creëren voor werklozen om hen zoveel mogelijk te helpen en te voorkomen dat ze de stad verlaten”, aldus Halevi.

Advertentie (4)