Geheime clausule in overeenkomst levert F-35’s aan VAE

F-35 van de IAF. Foto IDF woordvoierders eenheid

In Israëlische media is ophef ontstaan na het uitlekken van een geheime clausule in de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten voor de levering van geavanceerde wapens Amerikaanse wapens aan de VAE.

De clausule heft de langdurige Israëlische oppositie tegen de verkoop van de strategische wapensystemen aan andere landen in de regio op, volgens bronnen in de VS en de Emiraten.

Volgens Amerikaanse bronnen en bronnen uit de Emiraten was dit wat kroonprins Ben Zayid overtuigde om de stap te zetten. Er zal door de Amerikanen voor enige tientallen miljarden dollars aan wapens worden geleverd, waaronder F-35’s, UAV’s (onbemande vliegtuigen) en meer geavanceerde wapensystemen.

De Verenigde Staten hadden traditioneel altijd afgezien van het verkopen van geavanceerde wapensystemen aan Arabische landen om de Israëlische militaire superioriteit te behouden.

De totstandkoming van volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de VAE werd eerder op 13 augustus aangekondigd, in een deal die de opschorting omvat van de plannen van Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Maar eigenlijk is het geen ‘vrede in ruil voor niet annexeren’ maar vrede in ruil voor ‘geavanceerde wapens’, schrijft bijvoorbeeld de Hebreeuwse krant Yedioth Aharonot.

De bronnen bevestigden dat de kroonprins Mohammed bin Zayed van de Emiraten de overeenkomst over de wapenverkoop van meerdere miljarden dollars bepaalde.

Premier Benjamin Netanyahu ontkende dinsdag berichten dat de overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten om de banden te normaliseren in ruil voor bevriezingsplannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, een groen licht inhield voor de VS om Abu Dhabi de meest geavanceerde straaljagers en UAV’s te overhandigen.

Netanyahu tweette dat het verhaal van de Yedioth Ahronoth-krant “volkomen nepnieuws” was.

Premier Benjamin Netanyahu stond erop dat de annexatie op een later tijdstip nog steeds door kon gaan ondanks het akkoord, maar Jared Kushner zei maandagavond dat de USA, ‘voorlopig geen goedkeuring voor annexatie zullen geven’.

De normalisatieovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten is een zeer positieve gebeurtenis voor Israël. De opheffing van annexatie leidde tot een onmiddellijke verbetering van de betrekkingen met EU-landen en de betrekkingen met de Democratische Partij in de Verenigde Staten. Als de prijs de wapenovereenkomst is, dan is het ‘t waard. De manier waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, roept echter enkele vragen op.

Er gaan nu stemmen in Israël op die zeggen dat juist het punt van de wapenovereenkomst de reden zou kunnen zijn geweest dat Netanyahu minister van Defensie en plaatsvervangend premier, Benny Gantz, en minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazy niet heeft ingelicht over de onderhandelingen tot normalisatie met de VAE.

Netanyahu gaf als reden op dat beide oud-opperbevelhebbers van de IDF ‘naar Iran zouden lekken’, iets wat maar weinigen in Israël voor waar aannemen.

Als het gaat om wapenhandel met derde landen, is de toestemming van het ministerie van Defensie vereist, dat is hier niet gebeurt en roept herinneringen op aan de zogenaamde onderzeebootaffaire.

Netanyahu verborg voor het defensie-establishment de overeenkomst met Duitsland om geavanceerde onderzeeërs voor de Egyptische marine te bouwen. Hierover zijn sterke geruchten dat hij via zijn bij die deal betrokken neef zichzelf zou hebben verrijkt, waarna de zogenaamde onderzeebotenaffaire is ontstaan waarvoor zijn neef en anderen binnenkort terecht staan.

Daarnaast ontstaat er een ander probleem, namelijk dat wanneer de VAE de beschikking gaat krijgen over geavanceerde wapens, andere landen zoals Saudi Arabië dezelfde voorwaarden zullen gaan eisen in ruil voor normalisatie met Israël.

Gevraagd naar wat hiervan waar was, gaf het kantoor van de premier geen antwoord tegen de Jerusalem Post, ook het ministerie van Defensie weigerde commentaar te geven op de berichten.

Minister van Inlichtingen, Eli Cohen, ontkende het bestaan van de clausule tijdens een interview met de publieke omroep KAN.”In mijn evaluatie is er geen dergelijk artikel in de overeenkomst met de VAE”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)