Vaccin tegen tuberculose biedt enige bescherming tegen corona

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Volgens een nieuwe Israëlische studie zou een vaccin tegen tuberculose, mensen onder de 24 jaar mogelijk enige bescherming kunnen bieden tegen COVID-19.

De studie, geleid door onderzoeker Dr. Nadav Rappaport van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev samen met collega’s van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, vond een verband tussen het beleid van landen voor het Bacille Calmette-Guérin (BCG) vaccin tegen tuberculose en de COVID-19 uitkomsten in die landen.

De bescherming lijkt vooral significant te zijn bij degenen die de afgelopen 15 jaar de vaccinatie hebben gekregen. De onderzoekers vonden geen vergelijkbaar effect bij oudere volwassenen die het BCG-vaccin langer dan 15 jaar geleden kregen, blijkt uit de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Vaccines.

Uit hun gegevens bleek dat BCG-vaccinatie consequent in de top twee van effecten stond in de 55 bestudeerde landen, waar bijna 63 procent van de wereldbevolking woont.

De onderzoekers controleerden ook op demografische, economische, pandemie beperking gerelateerde en gezondheidsgerelateerde landgebonden variabelen. Alleen landen met een bevolking van minstens 3 miljoen inwoners werden meegenomen.

Het onderzoek vergeleek ook hoe de BCG-vaccinatie zich landelijke verhoudt tot vaccinaties voor andere ziekten zoals mazelen. Rappaport en zijn team ontdekten dat andere vaccins geen significant verband hadden met de uitkomsten van COVID-19.

Het Israëlische onderzoek is niet het eerste dat een effect van BCG heeft gevonden dat verder gaat dan tuberculose. Onderzoekers in Nederland hebben gemeld dat het vaccin een algemeen stimulerend effect lijkt te hebben op het immuunsysteem. De Nederlandse studie heeft BCG niet specifiek getest op COVID-19-uitkomsten, maar laat een “voorzichtig positief beeld” zien met een lager aantal zieke mensen in de periode maart-mei 2020 onder de gevaccineerde groep en minder vermoeidheidsklachten .

Een aparte Amerikaanse studie suggereert dat, als BCG-vaccinatie enkele decennia geleden verplicht was geweest, het aantal sterfgevallen in de eerste golf van COVID-19 in de Verenigde Staten met wel 80% had kunnen afnemen .

BCG is ‘s werelds meest gegeven vaccin. Het wordt meestal kort na de geboorte of tijdens de vroege kinderjaren gegeven.

“We stellen voor dat de dekking van de BCG-immunisatie, vooral onder de meest recent gevaccineerde bevolking, bijdraagt ​​aan het verminderen van de verspreiding en de ernst van de COVID-19-pandemie”, concludeerden de Israëlische onderzoekers. “Onze bevindingen suggereren dat het onderzoeken van BCG-vaccinprotocollen in de context van de huidige pandemie de moeite waard zou kunnen zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)