Israëlische en Duitse luchtmacht oefenen samen

Commandant van de IAF generaal-majoor Amikam Norkin voor vertrek naar Duitsland. Foto IDF woordvoerders eenheid

Vanaf maandag vindt de eerste gezamenlijke oefening van de Israëlische- en de Duitse luchtmacht plaats in Duitsland. Deze oefening duurt twee weken en is de enige internationale oefening die de Israëlische luchtmacht dit jaar in het buitenland doet vanwege de coronavirus pandemie.

De oefening wordt gehouden om de capaciteiten van de IAF voor missies boven onbekend terrein te verbeteren om de IAF gereed te houden om met verschillende scenario’s om te gaan. Ook worden de banden en de samenwerking tussen de IAF en geallieerde luchtmachten versterkt.

Israëlische F-16 Barak straaljager. Foto IDF woordvoerders eenheid

Als onderdeel van de oefening zullen zes F-16 “Barak” straaljagers, twee Boeing 707 “Re’em” transportvliegtuigen en twee Gulfstream G-550 “Eitam” vliegtuigen op de militaire luchthaven in Nörvenich landen.

In de loop van de oefening van twee weken zal de IAF samen met andere NAVO-leden verschillende luchtmanoeuvres oefenen als onderdeel van de Multinational Airgroup Days, een internationaal evenement dat vier keer per jaar plaatsvindt.

Tijdens de oefening zullen de luchtmachten tientallen fly-overs uitvoeren en scenario’s van gevechten in de lucht en grondaanvallen simuleren. Daarbij zullen ze omgaan met geavanceerde raketdreigingen vanaf de grond en gevechtsmanoeuvres over vijandelijk terrein.

Op dinsdag 18 augustus 2020 vindt een Memory for the Future vlucht plaats – een gezamenlijke flyby, geleid door een IAF Gulfstream G550-jet met F-16-straaljagers en twee Duitse “Eurofighter” -jets. Zij zullen over het concentratiekamp Dachau vliegen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

707 transportvliegtuig van de IAF. Foto IDF woordvoerders eenheid

Ook zal er worden gevlogen over de luchthaven Fürstenfeldbruck in de buurt van München, ter nagedachtenis aan de 11 Israëlische atleten die in München door Palestijnse terroristen werden vermoord tijdens de Olympische Spelen van 1972.

De flyby zal daarbij worden geleid door de commandant van de IAF, generaal-majoor Amikam Norkin. Hij zal Gulfstream G550-jet besturen naast de commandant van de Duitse luchtmacht, luitenant-generaal Ingo Gerhartz en de eerste vrouwelijke Israëlische commandant van het 122ste Squadron, luitenant-kolonel G ‘.

De Gulfstream van de IAF. Foto IDF woordvoerders eenheid

Na de flyby vindt er een officiële herdenkingsceremonie plaats in het concentratiekamp Dachau. De ceremonie zal worden bijgewoond door de Duitse federale minister van Defensie, mevrouw Annegret Kramp Karrenbauer, de Israëlische ambassadeur in Duitsland, de heer Jeremy Issacharoff, de bevelvoerende officieren van beide luchtmachten en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De plaatsvervangend commandant van het 109th Squadron, majoor Y, een kleinzoon van een Holocaust-overlevende van het concentratiekamp Dachau, zal tijdens de ceremonie spreken. Bovendien zal een “Yizkor” gebed worden uitgesproken door Rabbijn Mendel Moraity. De ceremonie wordt live uitgezonden op de digitale platforms van IAF en IDF.

Daarna zullen de bevelvoerende officieren van beide luchtmachten het herdenkingsmonument voor de 11 vermoorde atleten in München bezoeken.

De oefening is van groot strategisch belang en heeft aanzienlijke invloed op de IAF, de IDF en de staat Israël. De Israëlisch-Duitse samenwerking en de aankomst van IAF-jets op Duitse bodem is een historische gebeurtenis.

“De IAF is en zal blijven oefenen met buitenlandse luchtmachten om de capaciteit en paraatheid van de strijdmacht te behouden, de verbindingen en interesse te versterken en het wederzijds leren tussen de luchtmachten aan te moedigen en te versterken”, aldus de IAF in een persbericht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!