Hoe Israëlis ‘gewoon’ naar de Arabische Golfstaten reizen

De Challenger 606 van Aviation Bridge. Foto Aviation Bridge.

Het gebeurt al jaren dat Israëlis naar en van de Arabische Golfstaten reizen aan de Perzische Golf, maar nu er duidelijk sprake is van een opwarming van de betrekkingen tussen deze staten en Israël wordt het niet langer geheim gehouden en wordt er openlijk geadverteerd met het aanbieden van reizen.

Zo is bijvoorbeeld de particuliere Israëlische luchtvaartmaatschappij Aviation Bridge onlangs begonnen met het adverteren van vluchten van Tel Aviv naar de Arabische Golfstaten op hun website, waaronder Riyadh in Saudi-Arabië, Qatar, Dubai en Abu Dhabi.

Op de website van Aviation Bridge staat te lezen: “Deze exclusieve service vliegt naar alle bestemmingen aan de Perzische Golf, en stelt onze passagiers in staat om deze unieke vluchten te nemen die passen bij hun drukke schema en voor gezinnen die willen te genieten van het speciale gebied van de Perzische Golf. Deze dienst kan worden geleverd door “Aviation Bridge” top-end privé jet vliegtuigen! Die vlucht wordt aangeboden naar elke bestemming in de Perzische Golf, inclusief directe vlucht naar Riad, directe vlucht naar Dubai, directe vlucht naar Qatar en directe vlucht naar elke bestemming in de Perzische Golf.”

Aangezien er geen diplomatieke banden zijn tussen Israël en de Golfstaten – en dus ook geen luchtvaartovereenkomsten – kunnen alleen de vliegtuigen van een bedrijf met buitenlandse registratie daadwerkelijk van Israël naar de Perzische Golf en Saoedi-Arabië vliegen via een derde land van waaruit het mogelijk is om meteen door te gaan naar de bestemming door middel van een nieuwe vliegvergunning.

Privé vliegtuig van Tel Aviv naar de UAE. Screenshot Flight Radar24

De meeste vliegtuigen die vanaf Ben-Gurion naar de Golf opstijgen, maken een tussenstop van slechts een paar minuten in Jordanië, Egypte of Cyprus.

“Vanwege privacykwesties en de privacy van onze klanten is het niet mogelijk om de identiteit van onze passagiers te specificeren”, zegt Nir Bronstein, CEO van Aviation Bridge.

“Onze relatie met de Golfstaten is erg warm, en Israëli’s zijn al jaren in Dubai en Abu Dhabi, ze worden daar heel goed behandeld.”

Opgemerkt moet worden dat niet alle Israëli’s zomaar de Perzische Golfstaten kunnen betreden, dat kan alleen maar als ze een buitenlands paspoort of een speciaal visum voor zakenlieden hebben.

Vanwege de pandemie van het coronavirus zijn degenen die terugkeren van deze vorstendommen ook verplicht om in Israël 10 dagen in quarantaine te gaan, zoals dat geldt voor iedereen die vanuit het buitenland terug keert in Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!