Israëlische medici proberen op allerlei manieren Libanon te helpen

Beirut na de explosie. Screenshot YouTube

Met directe hulp schijnbaar onmogelijk, doordat Libanon waarschijnlijk niet gaat reageren op het Israëlische hulp aanbod, stellen artsen in het Sheba ziekenhuis een plan op om slachtoffers in een derde land te behandelen. De hulpgroep verzamelt humanitaire producten om te verzenden vanuit Noord-Amerika en Australië. Ondertussen heeft de humanitaire NGO Israeli Flying Aid (IFA) een crowdfunding-campagne gelanceerd voor degenen die zijn getroffen door de explosie, welke een belangrijk deel van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft verwoest.

Sommige van de beste dokters voor rampenbestrijding in Israël stellen allerlei plannen op om mensen te behandelen die gewond zijn geraakt tijdens de explosie in Beiroet van afgelopen dinsdag. Ze proberen het politieke mijnenveld tussen de buren te omzeilen door een “ad-hoc ziekenhuis” op te zetten in een derde land, terwijl anderen blijven aandringen op Libanon om Israëlische hulpaanbiedingen te accepteren.

Verschillende Israëlische ziekenhuizen hebben gezegd dat ze mensen zullen behandelen die gewond zijn geraakt na de enorme explosie in de haven van Beiroet, waarbij minstens 130 mensen zijn omgekomen, duizenden gewond zijn geraakt en grote delen van de stad in puin zijn achtergelaten.

Twee van de Israëlische ziekenhuizen, Ziv Medical Center in Safed en Western Galilee Medical Center in Nahariya, liggen op slechts ongeveer 100 kilometer van Beiroet. Een derde, Rambam Medical Center in Haifa, ligt ongeveer 30 kilometer verder weg, waardoor ze de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn van Beiroet buiten Syrië of Libanon.

Rampspecialisten in het grootste ziekenhuis van Israël, Sheba Medical Center, zeggen dat ze klaar staan ​​om de geopolitieke strijd opzij te zetten door een medisch team naar een nabijgelegen Europees land te sturen en daar te behandelen. Griekenland, Cyprus en Italië werden genoemd als mogelijke locaties voor een ad-hoc ziekenhuis, waar artsen naartoe kunnen worden gestuurd om de lokale medische teams te versterken.

“We zijn binnen enkele uren klaar voor vertrek”, vertelde prof. Elhanan Bar-On, directeur van het in Sheba gevestigde Israel Center for Disaster Medicine and Humanitarian Response donderdag aan de Times of Israël.

“Het rampencentrum van Sheba zou zijn ‘ad-hoc-ziekenhuis’ in een hotel of een ander groot gebouw kunnen opzetten, of gewoon de mankracht in een bestaand ziekenhuis kunnen vergroten”, zei Bar-On. Hij voegde eraan toe dat dit een oplossing is die “de Libanezen in staat zou kunnen stellen hun patiënten te sturen”.

Donderdag zei de Israëlische hulporganisatie SmartAID van plan te zijn medische en humanitaire hulp via Noord-Amerika en Australië naar Libanon te vliegen, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen, ademhalingsapparatuur en medische artikelen voor slachtoffers van brandwonden.

De IAF heeft zich ten doel gesteld om in korte tijd 1 miljoen Shekel (250.000 euro) op te halen dat zal worden gebruikt om Libanon te voorzien van voedsel, kleding en medische apparatuur.

In een gesprek met Ynet riep IFA-oprichter en CEO Gal Lusky de Israëli’s op om mee te doen en de zaak te steunen.

“Ik roep ons, de burgers van Israël, op om te doneren voor de inwoners van Beiroet”, zei Lusky. “Ik denk dat het belangrijk is dat we het kloppende hart van de Israëlische burgermaatschappij laten zien, dat is gebaseerd op het DNA dat het leven heilig is. Dit is al jaren onze kleine plicht.”

Lusky voegde eraan toe dat ze trots was op het eerbetoon van de gemeente Tel Aviv, dat het gebouw van het stadhuis verlichtte met de kleuren van de Libanese vlag.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)